Advertentie

Verlinden en politievakbonden 'on speaking terms'

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. ©Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zat maandag voor het eerst kort samen met de politievakbonden, die al ruim een week actievoeren voor meer loon. Een einde aan de protestacties is voorlopig niet in zicht.

Concrete voorstellen kwamen nog niet op tafel tijdens het verkennend gesprek. Dinsdagnamiddag komen alle partijen opnieuw samen om de echte onderhandelingen op te starten.

Tijdens de ontmoeting hebben de vakbonden nogmaals hun eisenbundel op tafel gelegd. Ze pleiten dat de stilstand van de loonnormen na 20 jaar wordt ingehaald en vragen dat er niet geraakt wordt aan het NAVAP, een vervroegd pensioen waardoor agenten op hun 58ste of 59ste kunnen stoppen met werken.

'Dinsdagnamiddag beginnen de eerste onderhandelingsgesprekken, maar ondertussen gaan we de acties niet afblazen tot er een deftig voorstel op tafel komt', zegt VSOA-topman Vincent Houssin.

Ik hoop dat we er deze week uit komen, maar als je een klassieke dans doet, moet je met twee zijn om te dansen.
Carlo Medo
NSVP-vakbondsman

'Als we op straat komen is dat omdat de onderhandelingen volledig in het slop zitten', zegt ook Carlo Medo van de vakbond NSVP. 'Wat is nodig? Geld, goede wil en onderhandelingen waarin vanuit de kant van Verlinden en alle betrokken partners oplossingen komen. Ik hoop dat we er deze week uit komen, maar als je een klassieke dans doet, moet je met twee zijn om te dansen.'

Goedgevulde enveloppe

Verlinden vraagt de regering nu middelen, want de vakbonden eisen dat er een goedgevulde enveloppe op tafel komt. Dinsdag verwachten ze daartoe al een eerste aanzet, die als basis kan dienen voor verdere onderhandelingen.

'Verlinden heeft engagement getoond om naar de regering te gaan en een oplossing te zoeken', zegt ACV'er Joery Dehaes. 'Het is nu aan premier Alexander De Croo om de daad bij het woord te voegen. Hij kondigt aan dat hij wil praten. Dat hij dan met de regering middelen zoekt om iets deftigs op tafel te leggen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud