Advertentie
Advertentie

'Verminder aantal Kamerleden tot 100'

Jan Jambon in de Kamer - Foto Belg ©BELGA

'Laat ons de Kamer reduceren van 150 tot 100 volksvertegenwoordigers.' Dat voorstel lanceerde Jan Jambon, fractievoorzitter van de N-VA in de Kamer, zondag in het tv-programma 'De Zevende Dag'. Minister van Mobiliteit Hilde Crevits wil voor de verkiezingen een doorbraak in enkele grote infrastructuurprojecten.

Het politiek debat, gemodereerd door Ivan De Vadder, draaide zondag rond de regeringsverklaring en de beperkte relancemaatregelen die zijn genomen. Als reactie op de kritiek van de oppositie wou Patrick Dewael (Open Vld) weten waar N-VA het geld voor meer relance denkt te halen.

Jambon verwees naar twee recepten die het IMF en de OESO ons land voorschrijven. Enerzijds is ons overheidsbeslag veel te hoog, zodat op alle geledingen werk moet worden gemaakt van een afbouw. Een ander punt van kritiek is dat België het enige land in de wereld is met 'een oneindige werkloosheid'.

Omdat de overheid te zwaar weegt, stelde de N-VA-politicus een symbolische geste voor: het verminderen van het aantal Kamerleden van 150 tot 100. 'Wij kosten te veel, hebben te weinig output.'

Wat het soepele werkloosheidssysteem betreft, beklemtoonde Jambon dat werklozen sneller moeten geactiveerd worden. Patrick Dewael merkte op dat de werkloosheidsuitkeringen al degressief zijn gemaakt, maar toonde zich ook een voorstander van het in de tijd beperken van die uitkeringen. Hij plaatste ook vragen bij de haalbaarheid van een systeem als tijdskrediet.

Op vier november overlegt minister-president Kris Peeters met de Europese Commissie over de aanbesteding van de Oosterweelverbinding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud