Advertentie
netto

'Verplicht mede-eigenaars niet fysiek te vergaderen'

België telt meer dan 200.000 appartementsgebouwen, met daarin ongeveer anderhalf miljoen appartementen. © Frank Toussaint

CIB Vlaanderen vindt fysieke vergaderingen van mede-eigenaars momenteel geen goed idee. De vastgoedorganisatie wil dat de besluitvorming voorlopig weer schriftelijk kan verlopen.

Elke mede-eigendom is wettelijk verplicht minstens een keer per jaar een algemene vergadering bijeen te roepen. Op zo’n bijeenkomst nemen de mede-eigenaars van een flatgebouw beslissingen over de gemeenschappelijke delen van hun gebouw. Dat kan gaan over renovatiewerken of het aanstellen van een schoonmaakbedrijf voor het onderhoud van de gangen en de trappenhal.

CIB Vlaanderen, de koepelorganisatie van de Vlaamse vastgoedsector, merkt een groeiende weerstand om met veel mensen in een ruimte samen te komen. ‘Wij vangen geregeld geluiden op dat het organiseren van algemene vergaderingen niet van een leien dakje loopt’, zegt Kristophe Thijs, directeur communicatie van CIB Vlaanderen. ‘Soms moeten dringende beslissingen worden genomen, maar veel mensen kiezen voor hun gezondheid.’

Open brief

Zonder wettelijke basis voor alternatieve oplossingen zijn de syndici verplicht de algemene vergadering samen te roepen, ondanks de gezondheidsrisico’s. Daarom vraagt de Vlaamse koepelorganisatie van de vastgoedsector in een open brief aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een initiatief te nemen. Concreet stelt ze voor dat het opnieuw mogelijk wordt algemene vergaderingen uit te stellen en tot een schriftelijke besluitvorming te komen.

Soms moeten er dringende beslissingen worden genomen, maar veel mensen kiezen voor hun gezondheid.
Kristophe Thijs
Directeur communicatie CIB Vlaanderen

Samen met de invoering van de schriftelijke besluitvorming werd in 2020 ook de unanimiteitsvereiste versoepeld. Daardoor kon een vereniging van mede-eigenaars een rechtsgeldige beslissing nemen als slechts de helft van de leden aan de stemming deelnam. In dat geval moeten ze wel ten minste de helft van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezitten.

In de eerste negen maanden van dit jaar maakten heel wat syndici gebruik van de versoepelde schriftelijke besluitvorming, meestal gekoppeld aan een digitaal infomoment. ‘Daardoor konden de professionele syndici het contact met mede-eigenaars behouden en konden de geplande dagordes voor algemene vergaderingen op een veilige en juridisch sluitende manier behandeld worden’, zegt Thijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud