Advertentie

Strengere quarantaine- en testregels voor vakantiegangers

Het Overlegcomité bestaat uit de federale topministers en de minister-presidenten van de deelstaten. ©BELGA

Iedereen die terugkeert uit het buitenland moet zich vanaf donderdag meteen laten testen op corona en minstens een week in quarantaine. De overheid vreest een nieuwe golf te importeren nu de onrust over een erg besmettelijke Britse variant groot is.

Vakantiegangers die minstens 48 uur in een rode zone hebben verbleven, moeten zich vanaf donderdag verplicht laten testen op de dag van hun terugkeer. Daarna moeten ze meteen in quarantaine. Die kunnen ze pas verlaten na een tweede, verplichte negatieve test op dag zeven.

Dat hebben de federale en regionale topministers woensdag beslist op een Overlegcomité, dat wat onverwacht is bijeengeroepen. De experts - virologe Erika Vlieghe op kop - hadden de voorbije dagen een full-court press gezet om maatregelen te nemen tegen de kerstrentree. De vrees groeide dat vakantiegangers het virus zouden meebrengen, net op een moment dat de Belgische cijfers zo goed evolueren.

Wie terugkeerde uit een rode zone moest al in quarantaine, maar daarop bestonden uitzonderingen. Op hun reisformulier konden vakantiegangers aangeven dat ze zich in een veilig gebied bevonden en geen risicovolle activiteiten hadden ondernomen. In dat geval werden ze alsnog vrijgesteld. Dat achterpoortje sluit de regering. De nieuwe maatregelen zijn minstens van kracht tot 15 januari.

De meeste vakantiebestemmingen zijn een rode zone. De facto gelden de nieuwe maatregelen dus voor bijna alle reizigers, ook voor kinderen. Die kunnen de eerste week na de kerstvakantie sowieso niet naar school.

Angst

Dat de regering bij het vorige Overlegcomité op 18 december geen nieuwe maatregelen nam en nu wel, schrijft ze toe aan de opkomst van de besmettelijker Britse coronavariant. 'We zien meer en meer gegevens dat het Verenigd Koninkrijk in de greep is van een bijzonder gevaarlijke mutant. Dat is nieuw', verklaarde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).

In de eerste week van de kerstvakantie registreerde de overheid aan de hand van ingevulde reisformulieren 112.000 mensen die ons land binnenkwamen. Volgende week zouden naar schatting nog eens 100.000 mensen de Belgische grens oversteken.

Quarantaine vermijden door 'veilige' antwoorden in te vullen op het Passagier Lokalisatie Formulier kan niet meer.

Nu het virus in ons land in een lager tempo circuleert, wil de overheid vermijden dat de geleverde inspanningen van de burgers voor niets zijn geweest. 'Veel mensen zijn hier gebleven en die mogen niet de dupe worden van een nieuwe besmettingsgolf', zegt Karine Moykens, voorzitter van het interfederaal comité voor testen en tracen.

Activatiecode

Mensen die naar België terugkeren, zijn al sinds de zomer verplicht een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in te vullen. De overheid vergaart aan de hand daarvan de gegevens van Belgische reizigers en weet ook welke buitenlanders naar hier reizen. Vanaf zaterdag krijgen Belgen bij hun terugkeer een sms waarin ze gevraagd worden in quarantaine te gaan en zich onmiddellijk te laten testen.

Bij die sms zit een activatiecode. Daarmee kan een persoon zich gratis laten testen in een testcentrum. Na vijf dagen volgt een tweede sms, die de persoon aanzet om op dag zeven van de quarantaine een nieuwe test te laten afnemen. Is die een tweede keer negatief, dan loopt de quarantaine af.

Voor wie zich meteen bij aankomst in ons land wil laten testen, breidt de regering de testcapaciteit op Brussels Airport uit en zal ze tests mogelijk maken op de luchthaven van Charleroi en in het station Brussel-Zuid. Ook die tests zullen gratis zijn.

Op de quarantaineplicht gelden wel enkele uitzonderingen. Studenten mogen voor een examen tijdelijk hun kot of huis verlaten. Ook mensen die in een essentiële sector een kritische functie uitoefenen, mogen tijdens de quarantaineperiode naar hun bedrijf gaan. Wie op zakenreis gaat, moet bovendien niet onvoorwaardelijk in quarantaine. Zakenreizigers hebben een attest van hun werkgever nodig om te reizen en moeten op hun PLF kunnen aantonen dat ze in het buitenland weinig risicovolle activiteiten hebben ondernomen.

Controle

De nieuwe maatregelen staan of vallen nog altijd met de PLF's. Die zijn cruciaal voor de overheid om de gegevens van reizigers te achterhalen. De politie zal komend weekend systematisch controleren of iedereen die met een vliegtuig, trein of boot vanuit het buitenland komt het reisformulier heeft ingevuld. Ook aan de grensovergangen worden de controles opgedreven, maar daar systematisch controleren is onmogelijk zonder al te grote hinder te veroorzaken.

De quarantaine- en testplicht zijn nog moeilijker te handhaven. Pas in de loop van januari zouden lokale besturen en hun politiediensten zicht hebben op welke inwoners in quarantaine moeten. Die informatie stroomt nog niet voldoende door tot op het lokale niveau. Als de politie zicht heeft op wie thuis moet zitten, kan ze wie de quarantaine niet naleeft berispen en hen eventueel een boete geven. De boetes kunnen oplopen van 208 tot 4.000 euro.

Ook een coronatest verplichten, is niet mogelijk. De overheid kan mensen hoogstens telefonisch aanmanen zich te laten testen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud