Advertentie

Verschillen in sterftecijfers tussen ziekenhuizen

©BELGA

De grootte van de ziekenhuizen is volgens experts een verklarende factor voor het verschil in sterftecijfers door corona. 'Kleinere ziekenhuizen moesten sneller een beroep doen op artsen en verpleegkundigen die het niet gewoon zijn om op de intensieve zorg te werken.'

Er zijn op het eerste gezicht verschillen in de sterftecijfers door corona in ziekenhuizen per deelstaat, maar het is moeilijk daar nu al grote conclusies uit te trekken. Dat is de belangrijkste vaststelling nu bekend is dat de sterftecijfers door corona in Waalse en Brusselse ziekenhuizen hoger liggen dan in Vlaanderen. De cijfers werden opgevraagd door Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) en Kamerlid Frieda Gijbels (N-VA) en verschenen donderdag in Het Laatste Nieuws.

Van alle patiënten die tussen maart 2020 en half juni 2021 in Vlaanderen in het ziekenhuis belandden door corona, overleed 16,5 procent. In Brussel en Wallonië was het sterfteaandeel 18,8 en 20,4 procent. Ook de sterftecijfers op de intensieve zorg (IZ) tonen regionale verschillen. In Brussel (40,9%) en Wallonië (39,6%) ligt de sterftegraad op IZ een derde hoger dan in Vlaanderen (30,6%).

Achterliggende factoren

Maar dat er verschillen zijn, wijst niet per se op een betere of slechtere aanpak in het ene of het andere Gewest. 'Je moet er geweldig mee opletten lijnen te trekken in de cijfers, zoals noord versus zuid of tussen bepaalde provincies', zei Geert Meyfroidt, intensivist aan het UZ Leuven, donderdagochtend op Radio 1.

Je moet er geweldig mee opletten lijnen te trekken in de cijfers, zoals noord versus zuid of tussen bepaalde provincies
Geert Meyfroidt
Intensivist UZ Leuven

'Wij zagen in onze eerste analyse vooral een groot verschil tussen individuele ziekenhuizen. In het noorden zijn er ziekenhuizen die het slechter deden, net als in het zuiden', zei Meyfroidt. Die afwijkingen kunnen te verklaren zijn door achterliggende factoren. Een ziekenhuis dat relatief meer ouderen of mensen met onderliggende aandoeningen moet opnemen, kent waarschijnlijk ook een hogere sterftegraad.

Onverklaard

Maar zelfs als gecorrigeerd wordt voor achterliggende parameters zijn er nog onverklaarde verschillen, blijkt uit een eerdere studie van Meyfroidt. 'Daar moet naar gekeken worden vanuit de overheid. Niet om ziekenhuizen met de vinger te wijzen, maar vooral om te kijken hoe we kunnen verbeteren', zegt hij.

De essentie

  • In Vlaamse ziekenhuizen stierven door corona relatief minder mensen dan in Wallonië en Brussel, al wijst dat verschil niet op een betere aanpak in Vlaanderen.
  • De afwijkingen zijn te verklaren door kenmerken van de patiënt, zoals leeftijd of onderliggende aandoeningen.
  • Ook de grootte van het ziekenhuis speelt volgens experts mee. Kleinere ziekenhuizen hadden meer moeite met de toevloed aan patiënten.
  • Coronazorg bij de grote ziekenhuizen concentreren is volgens experts evenwel geen goed idee.

Wat zijn de belangrijkste verklaringen voor het verschil in sterftegraad tussen de ziekenhuizen? Volgens Carine Van de Voorde, expert economische analyse bij het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, speelt de grootte mee. 'Kleine ziekenhuizen moesten veel sneller extra bedden bijmaken. Daardoor moesten ze sneller een beroep doen op artsen, verpleegkundigen en diensten die het niet gewoon zijn om op intensieve te werken', zegt Van de Voorde.

Dat we geen gradatie hebben in onze intensieve zorg - het ene centrum is gespecialiseerd in zwaardere aandoeningen dan het andere - speelde kleine ziekenhuizen parten. 'Zij zijn het minder gewoon zwaar zieke patiënten - bijvoorbeeld met corona - te zien. Die expertise hebben ze meer in grote ziekenhuizen', zegt Van de Voorde.

Concentratie?

Concentreren we onze coronazorg niet beter bij enkele ziekenhuizen? Dat gebeurt in Nederland al met de intensieve zorg en in ons land met gespecialiseerde kankerbehandelingen, zoals pancreas- of slokdarmkanker. Hoe vaker je daarmee als ziekenhuis geconfronteerd wordt, hoe beter de behandeling.

'Maar corona is een ander verhaal. Het ging tijdens de pandemie over veel grotere aantallen patiënten dan bij gespecialiseerde kankerbehandelingen', zegt Van de Voorde. 'Corona neemt een heel grote hap uit de capaciteit, waarbij zelfs grote ziekenhuizen niet meer in staat zijn voor andere zorg kwaliteit te blijven leveren. Dat zijn dan net de ziekenhuizen die ook in andere zorgdisciplines erg gespecialiseerd zijn', zegt Meyfroidt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud