'Vervang renteaftrek door lagere belasting'

©BELGA

Er klinken steeds meer en luidere stemmen voor een verdere inperking of zelfs afschaffing van het regime van de notionele intrestaftrek. Vicepremier Joëlle Milquet (cdH) wil er nog deze legislatuur vanaf en sp.a-voorzitter Bruno Tobback pleit voor een verdere inperking. Uit een onderzoek van De Tijd blijkt dat een vijfde van de grootste bedrijven ter wereld gebruikmaakt van Belgische fiscale gunstregimes.

Milquet wil het systeem van de notionele intrestaftrek nog deze legislatuur afschaffen, zei ze tegen de RTBf. Ze wil de notionele intrestaftrek vervangen door een algemene belastingverlaging waar alle bedrijven baat bij hebben.

Ze heeft vooral een verlaging van de vennootschapsbelasting van 33,99 procent naar 24,75 procent op het oog. Een dergelijke daling van de belastingen zou volgens de vicepremier de economische relance ten goede komen.

Tobback

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback nam in het VRT-programma 'De zevende dag' ook de notionele intrestaftrek op de korrel: 'België mag niet het imago hebben van een land waar het goedkoop is om geld te transfereren. We zijn een soort fiscaal paradijs geworden.'

Bijsturen

'De notionele intrestaftrek en de belasting op vermogenswinsten zijn al bijgestuurd. We moeten daar veel verder in gaan', zei Tobback. 'We trekken mensen aan die alles al hebben, maar we zouden een fiscaal paradijs moeten worden voor wie werk creëert.'

Tobback maakte zich sterk dat de regering al aanzienlijke inkomsten heeft gehaald uit vermogenswinsten, maar hij vindt dat ze daar nog veel verder in kan gaan.    

De sp.a'er heeft er naar eigen zeggen niets op tegen dat een topmanager als Didier Bellens miljoenen verdient, 'maar wel dat hij daar maar 10 of 12 procent belastingen op betaalt'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud