Advertentie

Vervoer slorpt 12 procent van gezinsbudget op

De gezinsauto slorpt het gros op van het budget dat naar vervoer gaat. ©vincent van den hoogen/Hollandse Hoogte

Gemiddeld 12 procent van het geld dat Belgische gezinnen in 2012 hebben uitgegeven, werd besteed aan vervoer. Aankoop, brandstof en onderhoud van persoonlijke voertuigen staan voor het gros van het vervoersbudget, openbaar vervoer voor slechts een fractie.

Transport is de op drie na belangrijkste uitgavenpost van de gezinnen in België, blijkt uit een analyse van het Federaal Planbureau en de FOD Mobiliteit en Transport. Enkel aan huisvesting (24,3 procent), voeding (13,6 procent) en diverse goederen en diensten (12,4 procent) werd in 2012 nog meer geld uitgegeven.

De kosten die verbonden zijn aan het gebruik van persoonlijke voertuigen - zoals de kosten voor het onderhoud en de brandstof - maken gemiddeld bijna twee derde (64,7 procent) uit van het vervoersbudget. Op de tweede stek volgt de aankoop van een voertuig (26,2 procent).

Een opvallende conclusie uit het onderzoek is ook dat het openbaar vervoer slechts 1,1 procent van de totale gezinsuitgaven vergt. In buurlanden als Nederland (2,0 procent), Frankrijk (2,3 procent) en Duitsland (2,7 procent) ligt dat aandeel duidelijk hoger.

Nochtans zit het gebruik van het openbaar vervoer in België wel op een hoog niveau, zegt Thomas De Spiegelaere, woordvoerder van de FOD Mobiliteit. 'Vooral voor het woon-werkverkeer wordt de trein in België vaker gebruikt dan in de buurlanden' zegt hij. 'Maar heel veel pendelaars betalen slechts een fractie van de kostprijs zelf, bijvoorbeeld omdat ze een tegemoetkoming krijgen van de werkgever. In andere landen bestaan ook wel dergelijke systemen, maar in mindere mate.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud