Verwilghen stopt als lobbyist voor Azerbeidzjan

Marc Verwilghen. ©BELGA

Oud-minister Marc Verwilghen (Open VLD) stopt eind deze maand als directeur van The European Azerbaijan Society (TEAS) Benelux.

Dat is een Azerbeidzjaanse lobbyorganisatie, opgericht in 2008, met hoofdzetel in Londen en kantoren in Bakoe, Parijs, Berlijn, Istanboel en Brussel.

Verwilghen bekleedt het directeurschap van de Benelux-poot sinds december 2014. Op de website van TEAS staat te lezen dat Verwilghens bewondering voor Azerbeidzjan ontstond toen hij in 2011 de hoofdstad Bakoe bezocht bij de twintigste verjaardag van ’s lands onafhankelijkheid.

Het was altijd een halftijdse job, waarvoor ik ben betaald zoals een gewoon personeelslid.
Marc Verwilghen
Oud-minister

De Tijd en 14 andere buitenlandse media onthulden deze week hoe ruim 2,5 miljard dollar van het Azerbeidzjaanse regime is witgewassen via vier bankrekeningen in Estland. Daarover wil Verwilghen evenwel niets kwijt als TEAS-directeur, en hij verwijst naar de ambassadeur van Azerbeidzjan in ons land. Hij benadrukt dat zijn beslissing om te stoppen al eerder was genomen. Hij wordt deze maand 65 jaar en zijn overeenkomst loopt af op 30 september.

Verwilghen zegt ook dat de organisatie waarvoor hij bijna drie jaar werkte geen tentakel is van het Azerbeidzjaanse regime, ook al is de stichter en voorzitter van TEAS, Tale Heydarov, de zoon van een Azerbeidzjaanse minister.

Verwilghen wijst erop dat zijn taak erin bestond de culturele en handelsrelaties met Azerbeidzjan te bevorderen en te sensibiliseren voor de vluchtelingenproblematiek in de grensregio tussen Azerbeidzjan en Armenië. ‘Het is altijd een halftijdse job geweest, waarvoor ik ben betaald zoals een gewoon personeelslid wordt betaald.’

Ambassade wast handen in onschuld

De ambassade van Azerbeidzjan in ons land hekelt de onthullingen. Volgens de ambassade ging het om ‘zuiver economische transacties’ en worden de betalingen voor bedrijven en burgers in Azerbeidzjan, die hier aankopen deden, van graafmachines tot juwelen, ‘bewust en valselijk voorgesteld als witwassen door de Azerbeidzjaanse regering’.

‘Dat berust niet op feiten’, luidt het. ‘Er is een efficiënte samenwerking tussen Azerbeidzjan en België voor energie, transport, enz. In die zin dienen de aantijgingen alleen de belangen van kringen die de economische samenwerking en de politieke dialoog tussen beide landen willen schaden.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud