Advertentie

Vingerafdrukken op identiteitskaart mogelijk pas later

©Photo News

De toevoeging van vingerafdrukken op de identiteitskaart loopt mogelijk vertraging op, misschien zelfs tot september of oktober.

Dat schrijft Het Belang van Limburg en wordt bevestigd door de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Eind vorig jaar, nog voor de val van de regering Michel-I, keurde de Kamer de wet op de toevoeging van vingerafdrukken op de elektronische identiteitskaart goed. De afdrukken van de linker- en rechterwijsvinger zullen op de chip van de e-ID komen te staan, om zo identiteitsfraude te bestrijden.

De testfase begint eind april, en de eigenlijke uitrol is voorzien voor juni. Maar die uitrol loopt mogelijk vertraging op, bevestigt de woordvoerder van bevoegd minister De Crem, Erik Eenaerts. Een concrete nieuwe datum is er nog niet.

Het mogelijke uitstel betekent in elk geval niet dat de beslissing wordt teruggedraaid, benadrukt Eenaerts. 'De achterstand heeft niets met drukkingsgroepen te maken, enkel met de situatie van lopende zaken. We voeren de regeringsbeslissing uit.'

Protest

De vingerafdrukken veroorzaakten al heel wat protest. Zo maakte privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert vorige week bekend dat hij naar het Grondwettelijk Hof stapt. Hij haalde daarvoor al bijna 23.000 euro op via een crowdfundingsactie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud