Vivaldi clasht over minimumlonen

Premier Alexander De Croo overlegt in de Kamer. ©Photo News

Het loondebat draait zoals verwacht uit op de eerste grote clash binnen de regering-De Croo. Om 1 uur donderdagnacht was de strijd tussen socialisten en liberalen over een coronapremie en vooral het minimumloon nog aan de gang.

Om te vermijden dat het geruzie tussen de sociale partners en de stoerdoenerij van de partijvoorzitters zijn regering zou besmetten, wou premier Alexander De Croo (Open VLD) woensdagavond in het kernkabinet een regeling uitwerken voor een coronapremie voor werknemers van bedrijven die in de coronacrisis goed hebben gepresteerd, als aanvulling op de algemene loonsstijging van maximaal 0,4 procent boven de index. Donderdagmiddag zou hij die dan kunnen presenteren tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Maar een uur voorbij middernacht was de meest gehoorde beschrijving van de gesprekken nog altijd: 'zeer moeizaam'.

'Er is geen reden om dit tegen vrijdag erdoor te duwen. Als we nog twee à drie weken nodig hebben, zie ik niet in waarom dat niet zou kunnen.'
Georges-Louis Bouchez
MR-voorzitter

Vooral MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez had zijn 'soldaten' Sophie Wilmès en David Clarinval aangemaand om de socialisten aan het regeerakkoord te doen houden. PS en Vooruit hadden heel hoog ingezet: de coronapremie moest substantieel zijn en in veel meer bedrijven kunnen uitgekeerd worden dan de werkgeversfederaties hadden voorgesteld in de Groep van 10. En daarbovenop moest marge gecreëerd worden om de minimumlonen op te trekken. Maar volgens de liberalen dreigt dat net bedrijven in de problemen te brengen die met lageloonjobs werken, zoals de horeca. 'Straks is het echt game over voor veel werkgevers', parafraseerde Bouchez op Terzake een eerdere uitspraak van PS-voorzitter Paul Magnette. Ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zit op de lijn dat bedrijven die al in de problemen zitten door de coronacrisis moeten worden ontzien.

Over de eenmalige coronapremie leken de contouren van een compromis zich uiteindelijk wel af te tekenen. 'De discussie gaat nog tussen 450 en 550 euro', aldus een bron rond middernacht. Om te zorgen dat de kostprijs zo dicht mogelijk bij het nettobedrag voor de ontvanger ligt, zou gekozen worden voor een consumptiecheque, maar dan met een andere naam. 'Vrijwillig en dus te beslissen door de werkgever', aldus liberale bronnen. Maar voor de PS is dat een lastige: de vakbonden willen de discussie op sectorniveau kunnen voeren. 'Het zijn harde discussies', klonk het.

Eerste clash

Maar de gesprekken blokkeerden pas echt over het minimumloon. Om 1 uur noteerde een betrokkene dat de PS op haar positie blijft staan en dat vooral de MR blokkeert. Volgens Bouchez is er helemaal geen haast gemoeid bij de discussie. 'Er is geen reden om dit tegen vrijdag erdoor te duwen. Als we nog twee à drie weken nodig hebben, zie ik niet in waarom dat niet zou kunnen', zei hij op Terzake. Tussen de lijnen viel enig afkeuren voor de aanpak van de premier te bespeuren. Binnen MR valt te horen dat De Croo te veel zijn oren naar de PS laat hangen om de vrede in de coalitie te bewaren. Dat Bouchez enkele weken geleden op de vingers is getikt vanwege zijn kritische uitlatingen na het invoeren van de paaspauze, zal daar wel niet vreemd aan zijn.

Bronnen rond de tafel ontkenden dat er sprake is van een crisette. Maar binnen de coalitie wordt niet tegengesproken dat de ideologische spanningen tussen links en rechts de regering zijn binnengeslopen na een periode waarin de coronacrisis de verschillen uitvlakte. 'Dit is de eerste grote clash, ja', aldus een hoge bron. 'En er zullen er nog volgen wanneer de arbeidsmarkt- en pensioenhervormingen op tafel komen.'

Hoe het afloopt, was rond 1 uur nog niet duidelijk. In regeringskringen klonk het dat de zoektocht naar een evenwicht verder ging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud