Vivaldi maakt werk van stemrecht bij Europese verkiezingen vanaf 16 jaar

©BELGA

Groen en Open VLD zetten door met een verlaging voor de kiesleeftijd bij de Europese verkiezingen. Als het van die partijen afhangt, gebeurt dat ook zo snel mogelijk voor de federale verkiezingen.

Onder het motto van de democratische vernieuwing zette de Vivaldi-regering de verlaging van de kiesleeftijd in haar regeerakkoord. Vanaf 2024 wil de regering dat zestienjarigen kunnen stemmen bij de Europese verkiezingen. Dat plan wil ze nu concreet maken, schrijft De Morgen dinsdag.

Met de hervorming wil de politiek de bekommernissen van jongeren meer gewicht geven in de besluitvorming. Het gaat evenwel niet om een stemplicht, noch om een automatisch stemrecht. Wie jonger is dan 18 zal alleen naar het stemhokje kunnen gaan na een inschrijving in het kiesregister.

De verlaging van de kiesleeftijd bij de Europese verkiezingen kan met een gewone meerderheid worden doorgevoerd.

De regering opteert voorlopig enkel voor een verlaging van de kiesleeftijd bij de Europese verkiezingen, omdat daarvoor een gewone meerderheid in het parlement volstaat. Voor dezelfde verlaging bij de federale verkiezingen is een grondwetswijziging nodig. Dat vereist een tweederdemeerderheid en die heeft de Vivaldi-regering niet.

Eerste stap

Het wetsvoorstel werd ingediend door Kristof Calvo (Groen), Patrick Dewael en Egbert Lachaert (Open VLD). Hun partijen pleiten al langer voor een uitbreiding van het stemrecht, schrijven ze in een persmededeling. Ze zien de invoer van het jongerenstemrecht bij Europese verkiezingen dan ook als 'een eerste stap'.

Ook bij de Kamerverkiezingen zouden ze zestienjarigen graag laten stemmen. 'Onze zestienjarigen hebben al veel rechten en plichten. Ze mogen werken en dus ook belastingen betalen, maar ze mogen niet stemmen. Dat is niet logisch. Door jongeren actief te betrekken bij de democratie, wakkeren we hun interesse aan voor samenlevingsvraagstukken en geven we hen de kans hun toekomst mee te bepalen', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud