Vivaldi-partijen mikken op 1 oktober

'Meneer Dewael, u maakt er een farce van', brieste een misnoegde Peter De Roover (N-VA). ©BELGA

Dat premier Sophie Wilmès (MR) niet opnieuw het vertrouwen vroeg van de Kamer, zoals zes maanden geleden beloofd, leidde tot amok in het parlement. 'Dit is schandalig', aldus de oppositie. De Vivaldi-partijen mikken op een regeerverklaring op 1 oktober.

'Een schaamteloze degradatie van de democratie', riep N-VA-fractieleider Peter De Roover naar Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD). 'U maakt er een farce van.'

Zoals verwacht zat het er donderdag bovenarms op in de Kamer. Premier Wilmès moest normaal opnieuw het vertrouwen van het halfrond vragen. Dat had ze zes maanden geleden beloofd toen het federale parlement haar het vertrouwen schonk om de coronacrisis te bestieren.

In het licht van de lopende onderhandelingen over een nieuwe regering beslisten de Vivaldi-partijen die vertrouwensstemming uit te stellen tot 1 oktober. Ze verwachten tegen dan een nieuwe regering aan te stellen en hadden gehoopt dergelijke taferelen in de Kamer te vermijden.

Toekomstige oppositie versus Vivaldi

Maar dat was buiten de toekomstige oppositie gerekend. Dat er geen stemming of een regeringsverklaring komt, stuit op groot ongenoegen bij de N-VA, het Vlaams Belang en de PVDA/PTB. 'Dit is schandalig', riep Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Normaal legt een zittende regering aan het begin van het parlementaire jaar een regeringsverklaring af. Sophie Wilmès (MR) wees erop dat dat nu niet nodig is, omdat de regering buiten de aanpak van de coronacrisis geen beleid zal voeren 'buiten de perimeter van lopende zaken'.

U vraagt nieuwe parlementsleden de grondwet na te leven, maar u leeft die zelf niet na.
Peter De Roover
N-VA-fractieleider in de Kamer tegen Patrick Dewael

Het kwam zelfs tot een openlijk conflict tussen De Roover en Dewael. Toen De Roover de parlementsvoorzitter confronteerde met de belofte van Wilmès wees die erop dat die vraag later in de vergadering aan bod zou komen. Maar daar liet De Roover het niet bij. Terwijl een onverstoorbare Dewael wilde overgaan tot de eedaflegging van nieuwe parlementsleden en weigerde De Roover het woord te geven, bleef die briesen. 'U vraagt nieuwe parlementsleden de grondwet na te leven, maar u leeft die zelf niet na', snauwde hij.

1 oktober

De Roover vroeg daarop prompt een schorsing van de plenaire vergadering, waarna hij alsnog het woord kreeg van Dewael. 'Mevrouw Wilmès, ik heb in de media moeten lezen dat u doordoet tot 1 oktober. Wat bent u van plan? Wordt het misschien 15 of 30 oktober? Hoelang gaat u dit doortrekken? Wat bent u bovendien van plan in die tussenperiode?'

Vlaams Belang, PVDA en N-VA dienden een motie van wantrouwen in. Maar de Vivaldi-partijen - liberalen, socialisten, groenen en CD&V - legden een motie neer om over te gaan tot de orde van de dag. Daarnaast leggen ze een ordemotie voor die een regeringsverklaring vastlegt op 1 oktober, zei MR-fractieleider Benoît Piedboeuf.

Wij wilden vanaf dag één een regering met de twee grootste partijen in elk landsgedeelte. Maar als er verschillende initiatieven zijn genomen en die niet lukken, dan kunnen en moeten er ook andere opties bekeken worden.
Servais Verherstraeten
CD&V-fractieleider

CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten zei dat het de ambitie is om de lopende onderhandelingen te doen slagen. 'Bijna 15 maanden na de verkiezingen hoeft het dan te verwonderen dat mensen het vertrouwen in de politiek verliezen. Wij wilden vanaf dag één een regering met de twee grootste partijen in elk landsgedeelte. Maar als er verschillende initiatieven zijn genomen en die niet lukken, dan kunnen en moeten er ook andere opties bekeken worden. Tenzij men kiest voor de impasse. Dat is niet onze keuze. Wij willen dat er oplossingen komen en een regering komt die de uitdagingen aanpakt', aldus Verherstraeten.

Open VLD-fractieleider Vincent Van Quickenborne ziet nu al twee blokken in het parlement. 'Het front van de blokkering en de coalitie van de vooruitgang'. Hij riep N-VA op om zich niet te laten opjagen door het Vlaams Belang. 'Extremer dan extreem-rechts kan je toch niet gaan', aldus Van Quickenborne.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud