Vlaams Belang-congresleden: 'minder, minder'

(Foto: Belga) ©BELGA

Alleen het Vlaams Belang is écht EU-kritisch, is écht voor Vlaamse onafhankelijkheid en is de enige garantie voor een migratiestop. Dat was zondag de centrale boodschap op het Vlaams Belang-congres in Antwerpen. De felheid van de kritiek op de migratie overstemde daarbij de EU-kritische boodschap. Bij de tussenkomst van Filip Dewinter begon een deel van de congresgangers 'minder, minder' te scanderen,

Normaal gezien zou Wilders de grote gast zijn op de Vlaams Belang-meeting. Maar na de commotie rond zijn Marokkanen-uitspraak eerder deze week heeft de PVV-leider andere zorgen aan zijn hoofd. Verschillende mandatarissen van de Partij voor de Vrijheid stapten de voorbije dagen uit de partij. Bovendien zou zijn trip naar Antwerpen gepaard gaan met een verhoogd veiligheidsrisico. De PVV-leider annuleerde daarom zijn bezoek aan de VB-meeting.

Met de aanwezigheid van Wilders had het Vlaams Belang graag de gedeelde visie en kritiek op de Europese Unie en op de migratieproblematiek in de verf gezet.    

Voorzitter Annemans vuurde als Europees lijsttrekker vooral zijn pijlen af richting de EU. Hij schilderde de EU af als een geldverslindende superstaat met overdreven regelneverij en te open grenzen. 'Wij houden van Europa, maar het is zoals met België: ik heb niks tegen de Walen maar ik wil wel weg van die Belgische staat', klonk het.
 
Maar die EU-kritische boodschap raakte toch wat ondergesneeuwd onder de striemende kritiek op de islam en de migratie. Filip Dewinter riep op tot verzet tegen de 'immigratie-invasie en islamisering'. Dat onze overheden recent 50 jaar migratie hebben gevierd, begrijpt Dewinter niet. 'Dat moet niet gevierd worden, want rampen worden niet gevierd maar herdacht.'       

Volgens Dewinter hebben de allochtonen in Vlaanderen voldoende kansen gehad, maar kregen de Vlamingen in ruil enkel 'arrogantie, geklaag en verwijten' terug. 'Ik ben het geklaag en gezaag, de verwijten en de beledigingen, meer dan beu. Als het hier niet goed is, als het elders beter is, ga dan terug naar de plaats vanwaar je komt'.

Meteen maakte hij het bruggetje naar Wilders. 'Als Wilders het niet kan of mag, zeggen wij het in zijn plaats. De sluizen moeten toe, de kranen dicht'. Daarop begon een deel van het publiek 'minder, minder' te scanderen.
   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud