Vlaams Belang en N-VA de grootste in nieuwe peiling

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. ©BELGA

De partijen uit de federale regering moeten in een peiling de duimen leggen voor oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang. Vooral CD&V krijgt klappen.

De Stemming, een opinieonderzoek van De Standaard en VRT NWS in samen­werking met de Universiteit ­Antwerpen en de VUB, bevroeg 1.908 stemgerechtigde inwoners van het Vlaams ­Gewest tussen 29 april 2020 en 19 maart 2021. Bijna 1 op de 2 respondenten zou Vlaams Belang of N-VA stemmen.

Met 24,7 procent van de stemmen zou Vlaams Belang er met 6,2 procent op vooruitgaan ten opzichte van de Vlaamse parlementsverkiezingen van 2019. De N-VA verliest 3,3 procent en strandt op 21,5 procent. Volgens Stefaan Walgrave, die samen met onderzoeker Jonas Lefevere (VUB) het onderzoek ­uitvoerde, heeft de coronacrisis de groei van Vlaams Belang niet kunnen stuiten. 'Vlaams Belang vangt het wantrouwen', zegt hij.

Van de Vlaamse regeringspartijen in de federale regering doen alleen Vooruit (+1,9 %) en Groen (+0,8%) het iets beter. Open VLD (-1,6%) en vooral CD&V (-5,4%) krijgen klappen. De Vlaamse christendemocraten verliezen de meeste stemmen aan de N-VA, vervolgens aan Vooruit en daarna aan Open VLD. Volgens de onderzoekers blijft de partij te veel onzichtbaar, zelfs op de thema's waar ze vroeger sterk mee scoorde.

Bij de populairste politici worden de Vivaldi-partijen wel beloond. Premier Alexander De Croo (Open VLD) spant de kroon. Partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) maken de top drie compleet. Vooruit heeft twee vertegenwoordigers in de top vijf: partijvoorzitter Conner Rousseau en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke, die de afgelopen maanden het gezicht was van het federale coronabeleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud