Vlaams Huurdersplatform ontgoocheld in CD&V

©BELGA

CD&V verzet zich niet meer tegen de indexering van de huurprijzen. Dat zegt vicepremier Kris Peeters. De bijdrage van verhuurders zal volgens hem via de tax shift geregeld worden. Het Vlaams Huurdersplatform vzw is ontgoocheld.

De christendemocraten konden er een tijdlang niet mee leven dat de lonen door de indexsprong niet zouden stijgen, maar de huurprijzen wel. Dat zou huurders, die het financieel al moeilijker hebbendan eigenaars, dubbel treffen, was de redenering. De partij lag zo op ramkoers met coalitiepartner N-VA, die niet wou horen van een indexsprong voor huurders.

Peeters (CD&V) gaat op de kwestie in tijdens een interview met Het Nieuwsblad. 'We zullen geen indexsprong van de huurprijzen doen, maar je kunt wel andere voorstellen en maatregelen nemen die een bijdrage vragen van wie verhuurt en verschillende woningen heeft', zegt hij. 'Dat zal straks op tafel liggen.' De vicepremier wil de kwestie in de discussie over de tax shift regelen.

Die tax shift moet er voor Peeters snel komen. 'Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. De premier heeft in het parlement ook verschillende keren gezegd dat er voor de zomer vooruitgang geboekt moet worden', Peeters denkt dat er voor de zomer een princiepsakkoord kan zijn, dat tegen september-oktober in wetten kan gegoten worden

Een blokkering van de huurprijzen is absoluut noodzakelijk, anders bestaat het risico dat verhuurders de zwaardere lasten zullen afwentelen op de huurders. 'Het is een zeer problematisch gegeven', aldus Inslegers. Hij wijst ook naar het Grote Woononderzoek. 'Zevendertig procent van de huurders houdt na het betalen van de huur onvoldoende over om menswaardig te kunnen leven'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud