Advertentie

Vlaamse partijen verdeeld over gezondheidszorg

©saskia vanderstichele

Voor SP.A en OpenVLD is het herfederaliseren van de gezondheidszorg bespreekbaar, CD&V pleit voor een volledige regionalisering en ook voor N-VA kan van een herfederalisering geen sprake zijn.


PS en SP.A voeren verkennende formatiegesprekken Voor SP.A-voorzitter Conner Rousseau moeten we "een tandje bijsteken". Voor hem is een staatshervorming bespreekbaar, op basis van twee principes: solidariteit en efficiëntie. Daarbij moeten ook een aantal zaken geherfederaliseerd worden. Rousseau had het over de gezondheidszorg en het klimaat.

Maar Vlaams minister-president Jan Jambon (NV-A) liet zondag nogmaals verstaan dat er van een herfederalisering van de gezondheidszorg voor de N-VA geen sprake kan zijn.

Eerder pleitte ook CD&V-voorzitter Joachim Coens voor een volledige regionalisering van de gezondheidszorg. Gwendolyn Rutten, nog enkele weken voorzitster van OpenVLD, ziet een staatshervorming eerder in het perspectief van 2024, zo reageerde ze in VTM Nieuws. 

Socialisten nemen initiatief

SP.A-voorzitter Conner Rousseau en zijn PS-collega Paul Magnette zijn verkennende gesprekken begonnen met andere partijvoorzitters, met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering. Het gaat nog om "embryonale" gesprekken, maar de hoop is dat er tegen eind september een nieuwe federale regering zou zijn.  Voor SP.A-voorzitter Conner Rousseau is nu tijd om een tandje bij te steken.

SP.A-voorzitter Conner Rousseau gaf enkele weken geleden al aan dat hij initiatief wou nemen om de gesprekken opnieuw op te starten. Nu blijkt dat ook te zijn gebeurd. Samen met PS-voorzitter Magnette heeft hij deze week al 4 partijvoorzitters ontvangen, volgende week komen er nog eens 4 partijvoorzitters langs. 

Geen tekst, maar tabel

Het gaat om de partijen die, naast de socialisten, in de maand maart groen licht gaven voor de volmachten aan de regering-Wilmès: N-VA, Groen, Ecolo, CDH, CD&V,  DéFI, MR en Open VLD, dus niet Vlaams Belang en PVDA. 

Volgens Conner Rousseau is het niet de bedoeling al echt aan de regeringsvorming te werken. "We gaan geen tekst opstellen, maar een tabel of kader maken", voor iemand anders, die daarmee dan een regering kan vormen, verduidelijkte hij in De Zevende Dag.

Ik vind het goed dat er gepraat wordt, laat ons hopen dat het tot iets komt.
Jan Jambon
Vlaams minister-president (N-VA)

“Ik vind het goed dat er gepraat wordt, laat ons hopen dat het tot iets komt." Zo reageert Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De zevende dag" op het socialistische initiatief. Hij zegt er wel duidelijk bij dat een herfederalisering van de gezondheidszorg voor zijn partij “niet op tafel ligt”.

Jambon wees er ook op dat alle bewoners en personeelsleden van de woonzorgcentra intussen getest zijn. 'En daaruit blijkt dat de toestand dezelfde is als in de ziekenhuizen. Enkel in 30 procent van de woonzorgcentra zijn er problemen. De woonzorgcentra als argument gebruiken voor een herfederalisering gaat voor de N-VA'er dus niet op. Het noorden en zuiden van het land hebben ook een zeer verschillende blik op de zorg.'

 In VTM Nieuws reageerde OpenVLD voorzitster Gwendolyn Rutten dat 'onze partij al lang voorstander is om bv in gezondheidszorg weer meer bevoegdheden op federaal niveau te voorzien. Richting 2024 kan de politiek aan zo’n staatshervorming werken'. 'Onze gezondheidszorg en zorgpersoneel hebben ongelooflijk sterk werk geleverd. We moeten ook hier verder hervormen om hen beter te ondersteunen, bijvoorbeeld met meer handen aan het bed', aldus de Open Vld-voorzitster.

Jaar na de verkiezingen

Bijna één jaar na de verkiezingen heeft ons land nog steeds geen nieuwe regering met een volwaardig programma. Door de coronacrisis werden de vastgelopen formatiegesprekken even bevroren.

In het licht van die crisis kreeg de federale minderheidsregering in lopende zaken, onder leiding van premier Sophie Wilmès (MR), twee maanden geleden het vertrouwen van de Kamer en mocht ze met volmachten werken om de gezondheidscrisis sneller te kunnen aanpakken.

De minderheidsregering-Wilmès werd zo een volwaardige regering. Maar dat is maar tijdelijk. In juni lopen de volmachten af en geen enkele partij wil ze verlengen. En het vertrouwen van het Parlement is maar gegeven tot september.

Grootste familie

De Vlaamse en Franstalige socialisten nemen nu dus initiatief. Zij zijn in het Parlement dan ook de grootste familie. En de koning, die normaal gezien het initiatief neemt in de federale formatie, kan momenteel geen actie ondernemen aangezien ons land technisch gezien een volwaardige federale regering heeft, met het vertrouwen van de Kamer.

De koning kan momenteel geen actie ondernemen aangezien ons land technisch gezien een volwaardige federale regering heeft, met het vertrouwen van de Kamer.

Toch is de samenwerking Rousseau/Magnette enigszins opvallend, aangezien SP.A-voorzitter Rousseau in de maand maart nog erg kritisch was voor PS-voorzitter Magnette toen die de vorming van een echte noodregering in deze coronatijden uiteindelijk afschoot. Die kink in de kabel is dus blijkbaar weggewerkt.

Eerder pleitte Paul Magnette voor een groot economisch relanceplan om uit de coronacrisis te geraken, ter waarde van 10 procent van het bruto binnenlands product. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez reageerde op Twitter dat zo'n plan de kern moet zijn van een regeerakkoord. Een regeerakkoord van een nieuwe regering met een grote meerderheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud