Vlaamse partijen wijzen scenario PS-MR af

Dat PS-voorzitter Paul Magnette en zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez de restregering willen voortzetten, met paars-groene steun vanuit het parlement, botst op Vlaams verzet. ©Photo News

'Dit is crazy. Totaal onverantwoord.' Langs Vlaamse zijde wordt afwijzend gereageerd op de Franstalige move van de PS en de liberalen om terug te vallen op de restregering, die met paars-groene steun in het parlement de coronacrisis bestrijdt.

Nadat de voorzitters van N-VA, CD&V, sp.a, Open VLD, MR en PS in de nacht van zaterdag op zondag rond 2 uur uit elkaar waren gegaan, leek een blauwdruk op tafel te liggen om een volwaardige noodregering in elkaar te boksen.

De sherpa's kwamen zondagmorgen nog bijeen over een tekst voor een noodprogramma, waarna deze namiddag tot de finish zou worden onderhandeld over het programma en de samenstelling van de noodregering.

In snelheid gepakt

PS-voorzitter Paul Magnette had het plan op tafel gelegd van een noodregering met tien ministers, onder leiding van Sophie Wilmès (MR), zoals hij was overeengekomen met de Franstalige liberale voorzitter Georges-Louis Bouchez. Nadat de N-VA het verzet tegen Wilmès als premier had laten varen, zaten de N-VA, CD&V en de sp.a deze voormiddag op één lijn over zo'n noodregering met tien ministers.

Bouchez en Magnette namen de Vlaamse partijen in snelheid en gooiden het op een akkoordje met Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet.
.
.

Maar Bouchez en Magnette namen de Vlaamse partijen in snelheid en gooiden het op een akkoordje met Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet. Ze grepen terug naar het scenario om de huidige restregering te laten zitten, en met paars-groene steun de coronacrisis te bestrijden.

Nu de N-VA, CD&V en de sp.a van de shock bekomen zijn, blijkt uit de eerste reacties dat ze niet van plan zijn zomaar mee te stappen in het scenario van Magnette-Bouchez. De N-VA, CD&V en de sp.a wezen tot dusver zo'n Vivaldi-scenario altijd resoluut af en lijken daar niet van te willen afwijken. Anders is de kans verkeken dat er nog een volwaardige (nood)regering komt, vrezen ze.

Geen tijd te verliezen

Gaan we nu Maggie vervangen?
Open VLD-kringen
.

Open VLD lijkt wel bereid mee te stappen met de PS en de MR, omdat de coronacrisis zwaar toeslaat. Volgens de Vlaamse liberalen is nu geen tijd te verliezen met onderhandelingen over de kernuitstap, migratie of communautaire zaken. Het is al evenmin het moment om de regering te herschikken. 'Gaan we nu Maggie vervangen?', zo wordt hardop de vraag gesteld.

De groenen vinden alvast ook dat de coronacrisis nu moet worden bestreden, en dat de partijpolitiek aan de kant moet worden geschoven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud