Vlaamse regering mikt op begrotingsevenwicht

Kris Peeters ©© Reporters Press Agency M.Gouv

Tussen de Vlaamse onderhandelaars tekent zich een compromis af: de N-VA krijgt zijn begroting in evenwicht, CD&V een ruimer welzijnsbudget. Kind van de rekening lijkt de lastenverlaging te worden.

De N-VA en CD&V zaten gisteren, op de nationale feestdag, weer samen rond de onderhandelingstafel, nadat in het weekend achter de schermen ‘nuttig’ werk was verricht. De crisette die eind vorige week op het Martelaarsplein de kop opstak, is in het weekend weggemasseerd.

De N-VA heeft ‘begrepen’ dat het CD&V menens is als ze vraagt dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor welzijn, met name voor het assistentiebudget van gehandicapten. De tegenprestatie, waar de N-VA mee kan uitpakken, is dat de Vlaamse begroting van bij de start in evenwicht zal zijn.

Hoe het begrotingsevenwicht zal worden bereikt, hangt samen met de vraag welk groeipad precies wordt uitgetekend voor het welzijnsbudget. Meteen dreigt ook de Vlaamse belastingverlaging, waarvan de N-VA leek te dromen, mager uit te zullen vallen.

Niettemin ging zowel CD&V als N-VA er gisteren van uit dat er snel kan worden geland met de Vlaamse formatie. ‘Er is in grote discretie hard gewerkt de jongste dagen. We staan dicht bij een akkoord, al wegen de laatste loodjes soms wel het zwaarst’, liet ontslagnemend minister-president Kris Peeters (CD&V) weten, toen hij aankwam voor het Te Deum in Brussel.

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet op de Antwerpse zender ATV eveneens weten dat hij optimistisch is. ‘Het zou goed zijn als we zeer binnenkort een Vlaamse regering kunnen hebben en dat ook de Belgische formatie eindelijk van start zou kunnen gaan. Ik denk dat de sterren en kometen gunstig staan en dat het moet gaan gebeuren.’

Quid cdH?

Vandaag trekt informateur Charles Michel (MR) alvast naar de koning, voor de derde keer al, om verslag uit te brengen over de vorderingen van zijn informatieopdracht. Veel heeft Michel niet op gang kunnen trekken, want CD&V heeft tot dusver niet willen kiezen tussen de zogenaamde kamikaze- of Zweedse coalitie, met alleen de MR aan Franstalige kant, of een klassieke tripartite.

Meteen rijst de vraag of CD&V de stok van Charles Michel wil overnemen. Nu de Waalse regering is gevormd, en ook de ministerposten zijn ingevuld, lijkt het moment aangebroken voor CD&V om nog eens te gaan polsen bij de Franstalige christendemocraten van het cdH of er toch geen zaken mogelijk zijn. Ondanks het herhaaldelijk ‘non’ van cdH-voorzitter Benoît Lutgen wil de CD&V-top die piste nog niet helemaal opgeven.

Toch was de partijtop gisteravond nog aan het twijfelen, omdat het nog altijd onzeker is of de federale impasse kan worden doorbroken. CD&V-voorzitter Wouter Beke wil zijn nek pas uitsteken als hij denkt dat er een goede kans op slagen is.

De kans dat het cdH alsnog over de brug zal komen, lijkt klein. En dan dreigt CD&V de knop zelf te moeten omdraaien naar de kamikazecoalitie, een avontuur waarin eigenlijk niemand van de partijtop gelooft. Maar CD&V heeft weinig alternatieven. De partij wil helemaal niet dat de PS aan zet komt, want dan zal er niet geaarzeld worden om een klassieke tripartite, zonder de N-VA, in de steigers te zetten. Het was gisteravond nog niet duidelijk of CD&V al aan zet wil komen voor de federale formatie. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud