‘Voldoende draagvlak in regering' voor lagere gasprijs

Johan Vande Lanotte - Foto Jef Boes

‘Ik denk dat er voldoende draagvlak is in de regering om de gasprijzen los te koppelen van de evolutie van de olieprijs.’ Dat zei vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

De federale energieregulator CREG adviseert de regering om de dure gasprijzen aan te pakken. De energieleveranciers mogen de gasprijzen niet meer koppelen aan de steeds duurder wordende olie. Ook de elektriciteitsprijs zal enkel nog variëren volgens de marktprijzen van stroom.

Gezinnen die via een oliegebonden contract bij de standaardleverancier zitten, kunnen al 568 euro per jaar besparen door over te stappen naar de goedkoopste stroom- en gasleveranciers, met tarieven op basis van marktprijzen.

Vande Lanotte noemt het de ‘logica zelve’ dat de regering het voorstel van de CREG overneemt. ‘Het is toch ook niet zo dat de prijs van een brood stijgt als appels duurder worden.’ Hij zal samen met staatssecretaris voor Energie, Melchior Wathelet (cdH), een voorstel uitwerken.

Overgangsperiode

Vande Lanotte vindt wel dat leveranciers voldoende tijd moeten krijgen om zich aan te passen. Toch wil de socialistische vicepremier ‘zo snel mogelijk gaan’. Ook Wathelet dringt aan op een overgangsperiode.

Als de regering het advies van de CREG volgt, kunnen de nieuwe tariefregels begin volgend jaar van kracht worden. Dat is het moment waarop de bevriezing van de energieprijzen afloopt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud