Volgend jaar proefproject met wifi op treinen

Volgend jaar test de NMBS wifi op de trein. ©BELGA

De NMBS plant een proefproject met wifi op de trein vanaf het tweede kwartaal van 2015. Hierbij zullen verschillende technologische oplossingen worden geëvalueerd. Dat antwoordde minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) in de Kamercommissie Infrastructuur op vragen van onder meer Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

Terwijl bij De Lijn intussen de eerste bussen en trams met wifi-verbinding rondrijden, is het voor reizigers voorlopig wachten op draadloos internet op de trein. Maar wifi op de trein is geen evidentie. Het mobiel internet op de trein heeft te lijden onder verzwakkingen van het radiosignaal in de trein, door het effect van de kooi van Faraday.

De metalen kooi van het rijtuig verzwakt immers het gsm-signaal. Bovendien is de dekking langsheen de spoorlijnen niet altijd zeer goed. Daarom wil de NMBS eerst starten met een proefproject.

'De NMBS wil er vooral zeker van zijn dat het gekozen platform voldoende performant is om de tevredenheid van de reizigers te verbeteren. De NMBS heeft alle positieve en negatieve punten van de oplossingen op de buitenlandse spoornetten geëvalueerd. De internetservice kampt er systematisch met belangrijke kwaliteitsproblemen, met ontevreden reizigers tot gevolg. Daarom is het essentieel de nodige tijd te nemen om een eigen testproject uit te werken', aldus Galant.

De MR-minister verwijst naar Nederland. 'Daar is de spoorreiziger duidelijk niet tevreden met de capaciteit van de internettoegang. De NS betaalt ook zeer hoge datakosten aan de telecomoperatoren. Dit komt vooral omdat een goede dekking langsheen de spoorlijnen niet overal beschikbaar is. De NMBS onderzoekt deze aspecten samen met de mobiele operatoren, en evalueert ook andere pistes, onder andere de gebruikmaking van de pylonen en het glasvezelnetwerk van Infrabel', luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud