Advertentie

Voorraad mondmaskers verdubbelt in een klap

Een levering van Chinese mondmaskers in april op de luchthaven van Luik. Deze week volgt een grote levering in Antwerpen. ©Photo News

Deze week komt in de haven van Antwerpen een monsterbestelling toe van bijna 31,4 miljoen chirurgische mondmaskers die de federale regering heeft besteld. Daarmee verdubbelt de strategische stock van chirurgische maskers van ons land.

Toen de coronacrisis in maart losbarstte, was er een schrijnend tekort aan maskers omdat de federale strategische stock vernietigd en niet vervangen was. De huidige federale stock, verspreid over drie opslagplaatsen in ons land, moet volgens bevoegd minister Philippe De Backer (Open VLD) volstaan om eventuele tekorten op te vangen.

Dankzij de nieuwe Chinese levering, die normaal zondag in de Antwerpse haven aankomt, zullen op federaal niveau bijna 62 miljoen chirurgische maskers in voorraad zijn. ‘Dat komt boven op de reserves van de eerste lijn, zoals in de ziekenhuizen, artsenpraktijken en de woon-zorgcentra’, benadrukt De Backer.

‘We zijn als federale overheid de laatste reddingsboei als er toch nog tekorten opduiken.’ Het is de bedoeling midden september met de nog lopende bestellingen uit te komen op meer dan 162 miljoen chirurgische maskers, laat De Backer weten.

De federale strategische stock komt boven op de reserves in de ziekenhuizen en de woon-zorgcentra.
Philippe De Backer
Bevoegd Minister

De levering van de chirurgische maskers, die vooral de lucht filteren die de drager van het masker uitademt, is volgens De Backer belangrijk omdat veel ziekenhuizen die maskers gebruiken in combinatie met een scherm dat het gezicht beschermt. Intussen heeft elke eerstelijnszorgverlener zo’n herbruikbaar scherm gekregen. Bovendien zitten al meer dan 250.000 brillen en schermen in de strategische federale stock. Dat moet volstaan.

Strategische stocks

In de Antwerpse haven komen dezer dagen nog meer ladingen beschermingsmateriaal aan die zijn besteld door de taskforce van De Backer om de strategische stock van ons land te vullen. Deze maand zijn al bijna 4,7 miljoen handschoenen toegekomen uit Indonesië en 700.000 wegwerpschorten uit Sjanghai (China). Er zitten al 6,5 miljoen schorten in de strategische stock. Medio september moeten dat er ruim 14,4 miljoen zijn.

40
miljoen
Midden september moeten meer dan 40 miljoen van die maskers in de federale stock zitten.

Schepen met 4,5 miljoen hoogwaardige KN95- en N95-maskers uit Sjanghai kwamen onlangs aan in Antwerpen. Dat zijn equivalenten van de intussen beter bekende FFP2-maskers, die vooral de drager van het masker beschermen. In totaal zitten nu meer dan 14,2 miljoen van die maskers in de strategische federale stock. Slechts 1 op de 10 van die maskers is van Europese makelij, al de rest is gemaakt in Azië. Midden september moeten meer dan 40 miljoen van die maskers in de federale stock zitten.

De Backer maakt zich sterk dat wordt gewerkt met betrouwbare leveranciers, met strenge clausules en met garanties dat minderwaardige producten niet worden betaald en snel worden vervangen door goede exemplaren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud