Vraag naar tijdskrediet stijgt met 70 procent

Wie tijdskrediet opneemt, krijgt voor de niet-gewerkte dagen een uitkering van de RVA. ©iStock

Het aantal aanvragen voor tijdskrediet zonder motief lag in november 70 procent hoger dan in dezelfde maand van 2013. De reden voor de stormloop ligt volgens de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) bij de hervormingen die de regering-Michel aankondigde.

De RVA, dat de aanvragen moet goedkeuren, kreeg in november 14.604 verzoeken binnen. Dat zijn er 70 procent meer dan een jaar eerder, toen de dienst 8.578 aanvragen te verwerken kreeg. Dat cijfer slaat zowel op het niet-gemotiveerd tijdskrediet als op de landingsbanen voor oudere werknemers.

Ook in oktober lag het aantal aanvragen al fors hoger dan in dezelfde maand van 2013. In oktober van dit jaar vielen er 13.794 aanvragen in de bus van de RVA, een jaar eerder 10.486. De overheidsdienst wijst als reden dan ook naar het regeerakkoord van de regering-Michel, dat op 8 oktober werd voorgesteld.

RVA-premie

De federale ploeg besliste dat in 2015 de uitkering voor het niet-gemotiveerd tijdskrediet verdwijnt. Wie nog voor 1 januari beslist er een beroep op te doen, krijgt evenwel nog een jaar lang een RVA-premie voor de niet-gewerkte dagen. Op die manier kan een werknemer er een jaartje tussenuit knijpen of kan hij ervoor kiezen om gedurende vijf jaar vier op de vijf dagen te werken.

Wie ouder is dan 55 jaar - in sommige gevallen ligt de leeftijdsgrens zelfs op 50 jaar - heeft nog tot Nieuwjaar de kans om via het tijdskrediet eindeloopbaan de helft of een vijfde minder te werken. In 2015 wordt de leeftijdsvoorwaarde opgetrokken tot 60, behalve voor wie een zwaar beroep uitoefent of wie er een lange loopbaan heeft opzitten.

De leeftijdsvoorwaarde wordt voor zulke werknemers trapsgewijs verhoogd tot 60 jaar in 2019. Voor de andere werknemers verandert er niets. Wie nog onder de huidige voorwaarden een landingsbaan wil opnemen, moet zich dus reppen. De aanvraag moet voor 1 januari binnen zijn bij de werkgever en voor 1 mei bij de RVA. Het tijdskrediet moet voor 1 juli ingaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud