Vragen bij ereteken voor George Forrest

De ontwikkelingskoepel 11.11.11 heeft vragen bij de keuze van de federale regering om de omstreden mijnbouwer George Forrest de adelijke titel 'grootofficier in de Kroonorde' toe te kennen. Dat laat topman Bogdan Vanden Berghe verstaan. Ook de oppositiepartij Groen uit kritiek.

'De mijnbouw in Congo verloopt zeer chaotisch. Er is tien jaar oorlog geweest in Oost-Congo en experten wijzen naar de mijnbouwsector als mogelijke financier van die oorlog', zegt Bogdan Vanden Berghe, de algemeen secretaris van 11.11.11. 'Bovendien blijkt uit een recent rapport, dat tot stand kwam onder leiding van de voormalige VN-secretaris-generaal Kofi Annan, dat heel veel van de opbrengsten uit Congo wegvloeien en dus niet ten goede komen van de bevolking. Als je weet dat Forrest tot voor kort een van de grootste spelers was in die mijnbouwmarkt, wat is dan de motivatie om hem dit ereteken te geven?', stelt Vanden Berghe.

Forrest ligt al jaren overhoop met verschillende ngo's. In 2006 daagde de zakenman onder meer 11.11.11 en Broederlijk Delen voor de rechter nadat die een memorandum hadden gepubliceerd over wanpraktijken in de Congolese mijnsector.

'Waarom achtte de regering-Di Rupo, met aan Vlaamse zijde CD&V, Open Vld en sp.a, het nodig om net die omstreden zakenman met een ereteken te bedanken?', zo sluit Groen zich bij de kritiek aan. 'De Verenigde Naties hebben immers kritiek op de manier waarop Forrest zaken doet in Congo.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud