Advertentie

Vrije toegang tot verkiezingsdata strandt bij Waalse kmo

Federaal minister van Digitale Agenda Philippe De Backer laat onderzoeken of de werkwijze van Civadis en de tarieven die het hanteert wel in lijn liggen met de federale wetgeving. ©Photo News

Het project om overheidsdata transparant open te stellen is voor de verkiezingsresultaten mislukt. Alles loopt via een kmo, die deel uitmaakt van het ecosysteem rond het Waalse overheidsvehikel Publifin.

Het zenuwcentrum voor het goede verloop van de federale, regionale en Europese verkiezingen op 26 mei huist op een anoniem bedrijfsterrein in Namen. De IT-kmo Civadis, goed voor een jaaromzet van 26 miljoen euro, won net als bij de twee vorige verkiezingen het overheidscontract voor het tellen, inzamelen en in real time beschikbaar stellen van alle resultaten. De aanbesteding verliep via Binnenlandse Zaken, dat bevoegd is voor de organisatie van verkiezingen. Wie op verkiezingsdag toegang wil hebben tot de basis data - om er analyse van te maken - moet niet alleen langs Civadis passeren, maar moet daar ook voor betalen. De factuur voor alle resultaten samen bedraagt 25.000 euro.

De deal schuurt met de ambities van de federale overheid inzake open data. Dat betekent dat overheidsdiensten al hun gegevens in een gemakkelijk te ontcijferen format transparant, gratis en publiek beschikbaar stellen. Dan kunnen burgers en bedrijven ermee aan de slag om innovatieve toepassingen te ontwikkelen.

Draaischijf

Het open-dataproject is allerminst vrijblijvend. België kwam onder impuls van Europa in 2016 met een ambitieuze opendatawet en -strategie. Die vormt het handboek voor de federale administraties om hun data open te stellen. De deelstaten hebben vergelijkbare opendataregels die ook gelden voor de lokale besturen. Bij veel overheidsdiensten kwam intussen een pak informatie vrij, zegt Toon Vanagt van Open Knowledge Belgium. Dat is de draaischijf van de groeiende Belgische open-datacommunity.

Ik laat onderzoeken of de werkwijze van Civadis en de tarieven die het hanteert wel in lijn liggen met de federale wetgeving.
Philippe De Backer
Federaal minister van Digitale Agenda

Vanagt zetelt ook in de adviesraad van het bedrijf Rockestate. Dat brengt met overheidsdata gedetailleerd woningen in kaart, wat interessant is voor verzekeraars om schademodellen te maken en voor energieleveranciers die daarmee het verbruik kunnen voorspellen.

Binnenlandse Zaken kon het engagement inzake open data niet waarmaken. ‘Een gebrek aan tijd, middelen en expertise’, klinkt het bij de federale overheidsdienst. Opmerkelijk is dat ook Civadis, het bedrijf dat de ambities van de overheid doorkruist, zelf een deel is van de overheid die mikt op zo veel mogelijk vrij toegankelijke data.

©Mediafin


Bont allegaartje

De hoofdaandeelhouder van het moederbedrijf NRB is de verzekeraar Ethias. Die is 100 procent in handen van de federale overheid, de regio’s en lokale besturen. De andere aandeelhouders zijn een bont allegaartje Waals-Brusselse semipublieke vehikels, van watermaatschappijen tot een kabelbedrijf en een distributienetbeheerder.

De opendatacommunity is boos. De aanpak van Civadis gaat volgens haar lijnrecht in tegen de nieuwe wetgeving. ‘Het kan niet dat verkiezingsdata in 2019 nog gecommercialiseerd worden’, stelt Pieter Colpaert van Open Knowledge. Bovendien, luidt de klacht bij de open- datafans, stelt Civadis de realtime kiesuitslagen enkel beschikbaar via een gedateerde en lastige format die enkel een kleine groep experts kan ontcijferen.

Het kan niet dat verkiezingsdata in 2019 nog gecommercialiseerd worden.
Pieter Colpaert
Open Knowledge

De officiële waakhond van de Belgische opendatawet belooft actie. Minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open VLD) laat een taskforce onderzoeken of de werkwijze van Civadis en de tarieven die het in naam van Binnenlandse Zaken hanteert wel conform de wet zijn.

Het is niet verboden kosten aan te rekenen, maar die mogen niet hoger liggen dan wat nodig is om de data te verwerken en vrij te geven. Gegevens online zetten kost vrijwel niets. De Backer stelt dat hij er bij Binnenlandse Zaken op zal aandringen op verkiezingsdag zo veel mogelijk data transparant vrij te geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud