VS vragen zes Belgische F-16's voor strijd tegen IS in Irak

©BELGA

België heeft van de Amerikaanse regering een formele vraag ontvangen om zes F-16 gevechtsvliegtuigen in te zetten in de strijd tegen Islamitische Staat in Irak.

Dat zei eerste minister Elio Di Rupo dinsdagavond in New York in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die woensdag van start gaat.

Eerder was al duidelijk dat er verregaande Amerikaanse interesse was voor de inzet van Belgische F-16's tegen IS boven Irak. De Belgische regering was al officieus gepolst, maar de vraag is nu formeel, meldde de afscheidnemende premier. 

Omdat de regering in lopende zaken is, moet het federale parlement wel eerst nog een resolutie goedkeuren voor de Belgische deelname een feit is. Als dat gebeurt, is het nog de vraag welke taak de Belgische militaire vliegtuigen krijgen. Het is nog niet duidelijk of ze zouden deelnemen aan gevechtsoperaties of verkenningsvluchten zouden uitvoeren. 'We maken deel uit van de internationale coalitie', zei Di Rupo. 'Wie wat doet wordt door de coalitie beslist.'

Minister van Defensie Pieter De Crem deelde al mee dat de Belgische deelname aan de militaire operatie in Irak tot 14 miljoen euro per maand kan kosten.

Woensdagochtend specifieerde hij op Radio 1 dat de Belgische F16’s vanuit Jordanië zullen opereren. Jordanië is een van de Arabische partners van de VS in de strijd tegen IS. In een eerste fase zouden 120 Belgische militairen naar Jordanië vertrekken. Behalve om piloten gaat het om omkaderings- en onderhoudspersoneel. Ze kunnen onmiddellijk vertrekken na de politieke besluitvorming, zei De Crem.

Di Rupo onderstreepte dat België zich enkel engageert om deel te nemen aan de internationale coalitie tegen IS in Irak, en niet in Syrië. In Irak is er een juridisch draagvlak voor het militaire optreden tegen de extremistische groepering IS omdat de Iraakse regering formeel om hulp vraagt. Di Rupo liet verstaan dat hij liever een VN-resolutie ziet voor aanvallen boven Syrië.

De Verenigde Staten bestoken al ruim een maand stellingen van IS in Irak. Sinds maandag voeren ze samen met Arabische bondgenoten ook luchtaanvallen uit boven Syrië. IS bezet grote delen van die twee landen en bedreigt vele andere bevolkingsgroepen met een bewind van terreur en geweld.

Di Rupo waarschuwde ook dat het militaire optreden tegen IS 'een proces van lange adem is'. 'De luchtaanvallen zijn het begin van een lang proces dat verder moet reiken dan een militaire operatie. Het zou een grote vergissing zijn om te denken dat het daarbij ophoudt', zei de premier. 

In New York gaat woensdag de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van start. Di Rupo speecht vrijdagavond laat namens België. Woensdag zit de Amerikaanse president Barack Obama ook een buitengewone vergadering voor die zich buigt over het grote aantal buitenlandse strijders dat naar Syrië trekt om zich aan te sluiten bij IS. 

 

De belangrijkste plaatsen onder IS-controle en bevestigde luchtaanvallen sinds 8 augustus

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud