Advertentie

Waar vond De Croo de miljarden?

De regering-De Croo heeft een akkoord bereikt over het verkleinen van het begrotingstekort met 2 miljard euro, wat het deficit van alle overheden samen op ongeveer 20 miljard brengt. Dit is hoe die inspanning wordt gerealiseerd.

Ruim 900 miljoen van de oefening was al beslist bij de regeringsvorming. Het gaat onder andere om extra inkomsten uit de fraudebestrijding. Daar is nu nog een variabele inspanning van 1,1 miljard euro of 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bijgekomen, met daarbovenop een inspanning voor de energiefactuur van de lage inkomens én een taxshift van 225 miljoen, waarbij een koppel met een laag loon tot 150 euro per jaar meer kan overhouden. Die shift wordt gefinancierd door een vliegtaks, extra inkomsten uit tabak en een hervorming van het regime voor het niet-doorstorten van de bedrijfsvoorheffing.

De inspanning wordt gerealiseerd via 700 miljoen euro aan besparingen, 500 miljoen aan terugverdieneffecten doordat meer mensen aan het werk moeten gaan, 1,1 miljard zogenaamde ‘eerlijke bijdragen’, 360 miljoen sturende belastingen en 600 miljoen diverse maatregelen.

Ziehier de tabel, waarop De Tijd de hand kon leggen:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud