Advertentie
analyse

Waarom de N-VA best niet danst op het graf van de PS

De PS kreunt onder de populariteit van Raoul Hedebouws (rechts) PTB in de peilingen. ©Dieter Telemans

De implosie van de PS in de peilingen heeft ongetwijfeld de champagnekurken doen knallen op het hoofdkwartier van de N-VA. Maar er is ook een gevaarlijk kantje aan.

Het drijft de PS en de MR in elkaars armen. En dat kan de deur openzetten voor een klassieke tripartite zonder de N-VA op federaal niveau.

PS-voorzitter Elio Di Rupo schreef afgelopen week een brief aan de partijmilitanten. Als hij zoiets doet, weet je dat de situatie ernstig is. Een peiling van de krant La Libre van afgelopen weekend sloeg in als een bom aan de Keizerslaan, het hoofdkwartier van de Franstalige socialisten. Daarin flirt de PS met de 20 procentgrens, terwijl ze bij de vorige verkiezingen 32 procent haalde. De communistische PTB is voor het eerst groter dan de PS, en de MR is plots de grootste partij in Wallonië.

Het schandaal rond de intercommunale Publifin, waar enkele mandatarissen duizenden euro’s aan vergoedingen opstreken zonder echt te zetelen in een adviesraad, heeft verregaande gevolgen voor de staatsdragende partij ten zuiden van de taalgrens.

Het mogelijk gedwongen huwelijk tussen de PS en de MR en de afkeer van de N-VA kunnen leiden tot een klassieke tripartite in 2019.

Di Rupo probeert de gemoederen te bedaren. ‘Het gedrag van enkelen heeft de reputatie van onze partij beschadigd’, schrijft de PS-voorzitter aan zijn militanten. ‘Maar dat mag niet doen vergeten dat - op enkele uitzonderingen na - de burgers die zich voor de PS engageren onze waarden willen verdedigen en een progressief maatschappelijk project willen opbouwen.’

Het is maar een peiling, maar wel een die aankwam. De PS werd al verweten te veel ‘gauche caviar’ te zijn. Het Publifin-schandaal heeft die reputatie alleen maar versterkt.

Béatrice Delvaux, de hoofdredactrice van de Franstalige krant Le Soir, haalde in haar wekelijkse column in De Standaard zwaar uit naar de topfiguren van Publifin. ‘De uitspraken van André Gilles, Stéphane Moreau en co. doen meer denken aan een uiteenzetting van Albert Frère over de verdiensten van een gediversifieerde holding, dan aan een betoog over het openbare belang op een bijeenkomst van de socialistische internationale’, schreef ze.

Man in de straat

De PS lijkt niets meer goed te kunnen doen. Dat de Waalse regering, onder leiding van de PS, de gronden van Caterpillar in Gosselies met een waarde van meer dan 140 miljoen euro gekocht heeft voor één symbolische euro is goed onderhandeld door de PS. Maar de Franstalige socialisten slagen er niet meer in daar punten mee te scoren.

Ook de socialistische kroonprins en Waals minister-president Paul Magnette kreeg de wind van voren. Hij weigerde in te gaan op de vraag van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) om te stoppen met de uitvoer van Waalse wapens naar Saoedi-Arabië. Dat land voert volgens De Croo een ‘gruwelijke oorlog’ in Jemen. Maar Magnette is bezorgd over de werkgelegenheid in de Waalse wapenfabriek FN.

Terwijl de PS in de hoek staat waar de klappen vallen, triomfeert de PTB.

Zelfs van de Vlaamse kameraden van de sp.a kreeg hij kritiek. ‘Het is onbegrijpelijk en ontgoochelend dat Wallonië doorgaat met wapenleveringen aan een van de grootste financiers van het terrorisme, terwijl we hier met man en macht terrorisme bestrijden’, klonk het.

Terwijl de PS in de hoek staat waar de klappen vallen, triomfeert de PTB. De communistische partij wordt almaar meer gezien als de enige die nog opkomt voor de man in de straat. Het gevolg is dat er in Wallonië een drietal partijen zijn die in de peilingen rond 20 procent schommelen. Het cdH en Ecolo halen ongeveer de helft.

Het ziet er dus naar uit dat de PS en de MR bij een volgende Waalse coalitievorming in elkaars armen worden geduwd. Want met zo’n lage score voor de socialisten is een heruitgave van een regering bestaande uit de PS en het cdH mathematisch onmogelijk.

Tripartite

Dat heeft ook gevolgen voor het land. Want als de PS en de MR naar elkaar toe groeien in Wallonië, dan zullen ze ook op federaal niveau samen in zee willen gaan. Temeer omdat de MR er almaar meer van overtuigd is dat het avontuur om als enige Franstalige partij in een federale regering te stappen niet voor herhaling vatbaar is.

Dat is slecht nieuws voor de N-VA, die er allergisch voor is om met de PS in een regering te stappen. Het gevolg kan wel eens zijn dat aan een coalitie zonder de Vlaams-nationalisten gewerkt wordt. Het is geen geheim dat CD&V een kater heeft overgehouden aan deze centrumrechtse regering. Het wantrouwen tussen de N-VA en CD&V is zo groot dat de Vlaamse christendemocraten niet meer staan te springen om met de partij van Bart De Wever in een regering te stappen.

Het mogelijk gedwongen huwelijk tussen de PS en de MR en de afkeer van de N-VA bij haar coalitiepartners kunnen er dus toe leiden dat de socialisten, liberalen en christendemocraten opnieuw timmeren aan een klassieke tripartite na de stembusgang in 2019.

Ook de Vlaamse liberalen beleven niet echt plezier aan de federale regering. Vaak gaat de N-VA met de pluimen lopen voor realisaties waar Open VLD zich minstens even hard voor heeft ingezet. Dat blijkt ook uit de peilingen, waarin de N-VA dubbel zo groot is als Gwendolyn Rutten en co.

Het mogelijk gedwongen huwelijk tussen de PS en de MR en de afkeer van de N-VA bij haar coalitiepartners kunnen er dus toe leiden dat de socialisten, liberalen en christendemocraten opnieuw timmeren aan een klassieke tripartite na de stembusgang in 2019.

Alleen is het de vraag of zo’n coalitie nog aan een meerderheid geraakt. Door de sterke opkomst van de PTB in Wallonië en de N-VA die in Vlaanderen standhoudt, zal het misschien nodig zijn er de groenen bij te nemen. In Nederland worden dan wel vragen gesteld over de werkbaarheid van de toekomstige regering met vier partijen. In België zal het bij de volgende coalitievorming misschien gaan over een regering met zes tot acht partijen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud