Advertentie

Wallonië en Brussel hebben hoogste besmettingsgraad van Europa

Wallonië en de stad Luik zijn de Europese coronahotspots. ©Photo News

Het is somberheid troef over de Belgische coronastatistieken. De pandemie rolt in steeds hogere golven over ons heen.

De Belgische anticoronatsaar Steven Van Gucht gaf vrijdag misschien zijn donkerste persconferentie in zeven maanden crisisbeleid. Boodschap: het aantal besmettingen blijft stijgen - met nieuwe recordcijfers - net als de ziekenhuisopnames en de overlijdens. Om het nog wat erger te maken krijgt het virus steeds sneller en steeds meer de kwetsbaarste senioren te pakken, precies de groepen die in het ziekenhuis intensieve zorg nodig hebben.

Zieke man van Europa

1.413
Coronagevallen in Luik
Wallonië is de meest getroffen Europese regio, met 1.413 gevallen per 100.000 inwoners in de voorbije twee weken. Brussel staat op twee, gevolgd door een klad Tsjechische regio's.

België is de zieke man van Europa. Dat zette Van Gucht nog eens extra in de verf door er de cijfers van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -controle (ECDC) bij te halen. Wallonië is de meest getroffen Europese regio, met 1.413 gevallen per 100.000 inwoners in de voorbije twee weken. Brussel staat met 1.350 op twee, gevolgd door een klad Tsjechische regio's. In de top 20 staat behalve het Nederlandse Zuid-Holland (830) en het Engelse noordwesten rond Liverpool en Manchester (768) verder geen enkele regio uit West-Europa.

In Vlaanderen ligt de incidentiegraad bijna drie keer lager (546). Het noorden lijkt intussen wel aan een inhaalbeweging bezig. De snelste toenames in nieuwe gevallen doen zich voor in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg, waarbij het aantal gevallen elke zeven dagen verdubbelt. West-Vlaanderen deelt mee in de klappen die over de taalgrens worden uitgedeeld in Wallonië en over de landsgrens in Frankrijk. Het Franse noorden telt veel gevallen, met onder meer de stad Roubaix die ruim boven 1.000 gevallen per 100.000 inwoners zit. De stad Luik zit aan 1.909 gevallen per 100.000 inwoners.

Vlaanderen zit wel nog flink onder de niveaus van het zuiden. Van Gucht: 'Het hoogste aantal gevallen zien we nog altijd in Luik (gemiddeld 1.954 gevallen per dag), Henegouwen (1.691) en Brussel (1.525). Luik en Henegouwen zijn verontrustend, de cijfers stijgen door en verdubbelen om de acht à negen dagen.'

20.000 gevallen per dag

Terwijl de Luikse ziekenhuizen vol liggen, blijven de besmettingscijfers in België stijgen. De cijfers verdubbelen om de zeven dagen. Afgelopen maandag waren er bijna 13.000 vastgestelde gevallen, de voorbije zeven dagen waren er gemiddeld 10.454 besmettingen. De verwachting is dat door vertraging op het binnenkomen van de testresultaten het cijfer voor afgelopen maandag nog bijgesteld zal worden richting 16.000. Volgens Van Gucht gaat het wellicht deze week naar meer dan 20.000 gevallen per dag - waarmee hij bedoelt dat volgende week het geconsolideerde resultaat voor woensdag 21 of donderdag 22 oktober al zal uitkomen op 20.000.

'Het betekent dat meer dan 1 op de 100 Belgen besmettelijk is.' Dat laatste volgt uit feit dat België 1.000 besmettingen per 100.000 inwoners had in voorbije weken. Dat is 1 op 100.

Nog erger is dat het virus steeds meer overslaat van jong naar oud. De meeste besmettingen gebeuren nog altijd bij de twintig- tot dertigjarigen, maar de toename is minder groot dan bij de andere leeftijdsgroepen. De gemiddelde leeftijd neemt toe. De helft van de gevallen is ouder dan 37 jaar. Het aantal positieve gevallen onder de zestigplussers verdubbelt op weekbasis.

De hoogste toename vindt bij de negentigplussers plaats, met een verdubbeling om de vijf dagen. Ze vertonen de tweede hoogste besmettingsgraad, na de twintigers. Van Gucht: 'Dat zal zich jammer genoeg vertalen in een verdere stijging van de hospitalisaties en van de overlijdens.' Studies leren dat 14 procent van 85-jarigen met Covid-19 sterft. Vanaf 90 jaar en ouder loopt dat op tot een kwart. Afgelopen maandag waren er al 49 overlijdens, gemiddeld ging het om 35 per dag de afgelopen week.

Het aantal besmettingen onder negentigplussers verdubbelt om de vijf dagen. Dat zal zich jammer genoeg vertalen in een verdere stijging van de hospitalisaties en van de overlijdens.
Steven Van Gucht
Viroloog Sciensano

De conclusie is dat de Luikse regen stilaan het hele grondgebied doorweekt. Het is slecht en zicht op beterschap is er amper. De ziekenhuiscijfers verdubbelen om de acht dagen. Donderdag zijn net geen 500 mensen opgenomen. Dat is in één keer het aantal bedden van een klein Belgisch ziekenhuis. Die 496 opnames komen akelig dicht bij het recordaantal tijdens de pandemie in het voorjaar (629 op 28 maart). Daarna duurde het een week voor de cijfers begonnen te zakken, en dat was tijdens een volledige lockdown.

Er liggen 3.649 patiënten met Covid-19 in onze Belgische ziekenhuizen - in april was dat op de piek net geen 6.000. 573 liggen op intensieve zorgen, een verdubbeling om de negen dagen. 'De komende week wordt cruciaal om onze ziekenhuiscapaciteit te vrijwaren', zegt Van Gucht.

Zelfs als de curves keren en de verhoopte piek er snel komt, dan nog oogt het toekomstbeeld duister. De curves zitten zo hoog dat zelfs als het virus zijn motor opblaast - wat sowieso gebeurt - en de curves weer zakken, dat zo traag zal gaan dat van een significante versoepeling van de coronaregels niet snel sprake kan zijn. Het coronavirus blijft voor lange tijd onze duistere metgezel die met ons mee surft, wachtend op elke kans om toe te slaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud