'Wallonië is een beetje als Noord-Korea'

Didier Reynders (foto photonews) ©Photo News

MR-vicepremier Didier Reynders hakt in navolging van de N-VA zwaar in op de Franstalige socialisten én de openbare omroep RTBF. 'In Wallonië is het een beetje zoals Noord-Korea: één man, één partij', klonk het scherp.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is niet opgezet met de - volgens hem - overdreven aanwezigheid van PS-politici in tv-programma's van de RTBF. 'In Wallonië is het zoals in Noord-Korea: één partij, en zelfs maar één man', verklaarde hij maandag in De Ochtend op Radio 1.

Reynders verwees met name naar het optreden van premier Elio Di Rupo (PS) in het amusementsprogramma '69 minutes sans chichis', afgelopen donderdagavond.

'Ik heb niets tegen de aanwezigheid van politici in amusementsprogramma's, ik heb dat ook gedaan in Vlaanderen', zei Reynders. 'Maar in Vlaanderen is het met alle partijen aan boord, aan onze kant is het alleen één partij en dat kan niet.'

De MR-vicepremier maakt zelfs de vergelijking tussen Franstalig België en Noord-Korea. Omdat de PS al 25 jaar op 'alle niveaus' aanwezig is in Brussel en Wallonië, zei Reynders nog, zijn er PS-meerderheden in verschillende instellingen, zoals in de raad van bestuur van de openbare omroep RTBF. 'Ik heb (in RTBF-programma's, red.) niemand van andere partijen gezien.'

Reynders merkte daarnaast op dat niet enkel de RTBF volgens hem eenzijdig de PS een forum gaf, maar dat met Di Rupo ook voor het eerst een politicus zou deelnemen aan het programma 'Top Chef' van de commerciële zender RTL-TVI. In de loop van maandag werd duidelijk dat die uitzending niet doorgaat. De aflevering is wel opgenomen, in juli al, maar ze stond gepland op 25 februari, en dan loopt de sperperiode in de aanloop naar de verkiezingen al.

Tweestrijd N-VA-PS

In het interview liet Reynders ook duidelijk verstaan dat hij niet van plan is de verkiezingen een tweestrijd tussen N-VA en PS te laten worden. En hij brak een lans voor een liberaal front tegen de Franstalige socialisten. Waar Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zich meteen via een tweet achter schaarde.

Een liberale as Open Vld/MR is de beste garantie voor de economie. Juist van @dreynders @radio1be #federalisme— Gwendolyn Rutten (@RuttenGwendolyn) 13 januari 2014

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud