netto

Wat u moet weten over de coronapremie van 500 euro

Het voorstel om de coronapremie als consumptiecheque uit te keren komt van PS-minister van Werk Pierre-Yves Dermagne. ©Photo News

Bedrijven die het afgelopen coronajaar goed presteerden, kunnen hun werknemers belonen met een coronapremie. Het gaat om een consumptiecheque van maximaal 500 euro. Zult u die krijgen en wat kunt u daarmee doen?

Na een nacht onderhandelen is de regering-De Croo het eens geraakt over een bemiddelingsvoorstel dat het vastgelopen loonoverleg uit het slop moet trekken. Een van de blikvangers is een eenmalige premie van maximaal 500 euro. Niet in cash, maar als consumptiecheque. Die werd vorig jaar - toen voor maximaal 300 euro - een eerste keer geïntroduceerd. De opzet is dubbel: extra koopkracht creëren voor werknemers en tegelijkertijd door de crisis getroffen zaken ondersteunen.

Waarom een cheque en niet gewoon cash?

De idee is dat met een cheque de binnenlandse economie op korte termijn beter kan worden aangewakkerd dan met cash. Het bedrag sparen of beleggen kan niet. De premie kan niet naar het buitenland vloeien omdat de cheque enkel in België kan worden besteed. En vanwege de vervaldag wordt u gestimuleerd niet te talmen met de besteding ervan. Zelfs als u niet meteen een concrete behoefte heeft aan de producten of diensten die u met de cheque kunt kopen.

Wie zal de coronapremie krijgen?

Werknemers van ‘bedrijven die in de coronaperiode goed gepresteerd hebben’ kunnen de coronapremie krijgen. Concrete winst-, omzet- of andere voorwaarden heeft de regering niet vastgelegd om te bepalen wat daarmee concreet bedoeld wordt. 'Wie geeft of niet, is vrij te kiezen', klinkt het bij een regeringsbron.

De coronapremie dient als smeermiddel in het vastgelopen loonoverleg tussen werkgevers en werknemers. Ze is er dus enkel voor wie in loondienst werkt, niet voor zelfstandigen, vrije beroepers, gepensioneerden of werklozen en zieken die een uitkering krijgen.

Moet uw werkgever een coronapremie geven?

Nee. Het is een mogelijkheid, geen verplichting. Of uw werkgever de coronapremie toekent, hangt af van verder overleg. Dat zal in eerste instantie op sectorniveau gebeuren. Bij gebrek aan akkoord op sectorniveau, kan dat ook bedrijf per bedrijf bekeken worden.

De coronapremie is een mogelijkheid, geen verplichting. Of uw werkgever de coronapremie zal toekennen, hangt af van verder overleg.

De vakbonden zijn voorstander van akkoorden op sectorniveau voor de premie. Zowat de helft van bedrijven in ons land kent geen vakbondsvertegenwoordiging. Voor de Colruyts, Delhaizes en andere grote ondernemingen met een sterke vakbondsvertegenwoordiging is er geen probleem, maar in kleine bedrijven zonder sociaal overleg zijn de werknemers anders overgeleverd aan de goodwill van de werkgever, vinden zij.

De werkgevers zijn er geen voorstander van sectorakkoorden. ‘Geen enkele sector heeft het globaal gesproken goed gedaan in 2020’, zegt Hans Maertens van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka. Het Verbond van Belgische Ondernemingen vreest dat ook bedrijven die een slecht jaar hebben gekend onder stakingsdruk toch die premie zullen moeten toekennen. ‘Met alle gevolgen van dien voor hun overlevingskansen en hun investeringsplannen op de korte termijn, wat dus tot jobverlies zal leiden. De regering neemt hiermee een groot risico.’

Hoe hoog is de coronapremie?

90%
bedrijven die het slecht deden
90 procent van de bedrijven heeft het slecht gedaan. Het is belangrijk dat zij niet worden gedwongen iets te doen wat niet kan, vindt Unizo.

De werkgever kan tot 500 euro uitkeren. Die 500 euro is een plafond. Het kan minder zijn. Of zelfs niets. ‘90 procent van de bedrijven heeft het slecht gedaan. Het is belangrijk dat zij niet worden gedwongen iets te doen wat niet kan', zegt Danny Van Assche van de kmo-federatie Unizo.

Voor de werknemer is bruto gelijk aan netto. De werkgever moet boven op het bedrag dat de werknemer in handen krijgt 16,5 procent sociale bijdragen betalen.

Wanneer krijgt u de coronapremie?

De bedoeling is dat de coronapremie in de loop van 2021 wordt toegekend. Of en wanneer dat in uw bedrijf zal zijn, hangt af van verder overleg.

Waar kunt u er mee betalen?

De concrete lijst van de winkels en organisaties waar u de coronapremie zult kunnen uitgeven, moet nog worden vastgelegd. ‘Het is de bedoeling dat mensen die kunnen gebruiken voor hun gewone uitgaven, zoals aankopen in de supermarkt’, klinkt het in de regering.

De coronapremie zal daarmee in een ruimer aantal sectoren en zaken kunnen worden besteed dan de consumptiecheque die vorig jaar werd toegekend. Voor wie zo'n cheque kreeg, is het vaak zoeken waar hij hem kan gebruiken. Ten eerste is de consumptiecheque van vorig jaar enkel geldig in sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, zoals de horeca, kleinhandelszaken die verplicht moesten sluiten en cultuur- en sportorganisaties. Bovendien aanvaardt lang niet elke handelaar in die sectoren de cheques. Want ze brengen ook de nodige administratieve rompslomp met zich mee.

Hoe snel moet u de coronapremie uitgeven?

Typisch aan een cheque is dat er een vervaldatum op staat. De vervaldag van de coronapremie moet nog worden bepaald.

De consumptiecheques die vorig jaar werden uitgegeven, konden aanvankelijk slechts tot 7 juni 2021 worden besteed. Intussen is hun geldigheidsduur verlengd tot 31 december 2021.

Zal het een elektronische of papieren cheque of zijn?

De uitgever van de cheque bepaalt dat. Voor de consumptiecheques van vorig jaar zijn dat de klassieke uitgevers van de maaltijdcheques: Sodexo, Edenred en Monizze. De eerste twee verspreidden alleen papieren consumptiecheques. Monizze koos voor de elektronische versie. Wie een kaart van Monizze voor maaltijd- en ecocheques heeft, zal daarop zijn saldo voor consumptiecheques vinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud