'We gaan er globaal op achteruit'
Meer en meer mensen, ook in België, geraken of zakken verder weg in de armoede. Dat zegt Rudy De Leeuw, de voorzitter van de vakbond ABVV, op de voorstelling van zijn sociaaleconomische barometer 2013. Net zoals ACV-leider Marc Leemans sluit hij overigens een interprofessioneel akkoord uit.
‘De werknemers hebben de crisis niet veroorzaakt, maar moeten die wel betalen’, klinkt het bij het ABVV. ‘De blinde bezuinigingen opgelegd door de overheden en internationale instellingen bleken contraproductief vanuit economisch oogpunt.’
De Leeuw vreest dat steeds meer Belgen in de armoede zullen verzeilen. ‘Uit de recente cijfers en in vergelijking met de vorige editie van deze sociaaleconomische barometer blijkt dat de armoede steeds zichtbaarder geworden is en dat het Duitse model niet het juiste is’, vindt hij. ‘We gaan er globaal op achteruit.’
Onder dat Duitse model verstaat De Leeuw het inkrimpen van de overheidsuitgaven en het doen dalen van de loonkosten. ‘Dat gaat gepaard met een afbouw van de sociale bescherming en het ondermijnen van de koopkracht van de gezinnen.’
Relance
De vakbond stelt daarom voor om in te zetten op een relancebeleid via het stimuleren van de vraag. ‘De koopkracht moet worden verhoogd', meent De Leeuw. ‘Daarom was de beslissing van de federale regering om de lonen te bevriezen een foute beslissing.’ De ABVV-leider herhaalde nog eens dat absoluut niet aan de index geraakt mag worden.
Voorts vindt hij dat de regering duurzame publieke investeringen moet doen en dat er moet worden gewerkt aan meer rechtvaardige belastingen. Dat door de lasten op arbeid te verschuiven naar die op kapitaal.
Sociaal overleg
De Leeuw ging ook nog even in op het sociaal overleg. ACV-leider Marc Leemans zei zondag in de Zevende Dag dat ‘er geen interprofessioneel akkoord komt'. Er zouden alleen een paar deelakkoorden worden goedgekeurd.
De Leeuw geeft Leemans gelijk. ‘Als het hart uit het interprofessioneel akkoord wordt gehaald, kan je niet verwachten dat we nog zo’n akkoord afsluiten.’ Met het hart bedoelt De Leeuw de stijging van de lonen. Bij de opmaak van de begroting 2013 besloot de federale regering om de lonen, los van de index en baremieke verhogingen, te bevriezen. Normaal bepalen de sociale partners hoeveel de lonen mogen stijgen.
'Maar dat neemt niet weg dat de sectoren hun eisencahiers zullen voorleggen en hun sociaal statuut zullen verdedigen', aldus De Leeuw. 'Daar waar vroeger een gemeenschappelijk doel was, riskeer je nu wel een uiteenlopende loonevolutie in verschillende sectoren.'
De sociale partners moeten woensdag op de koffie bij premier Elio Di Rupo (PS). Pas dan wordt duidelijkheid verwacht over de deelakkoorden.
Meest gelezen
- 1 Grote Belgische bank veroordeeld voor slecht beleggingsadvies over Netflix
- 2 Groen struikelt vlak voor de meet in bolwerk Gent
- 3 De Wever duwt PVDA in het defensief over sluier
- 4 Grote Orbán-show in het Europees Parlement, maar niet die waarop hij hoopte
- 5 Zonnepaneleninstallateur EnergyVision maakt beursplannen concreet op spectaculair personeelsfeest