Advertentie

Weer hinder op Brussels Airport door luchtverkeersleiders

©Photo News

De acties van de luchtverkeersleiders zullen tussen 8 uur en 16 uur een impact hebben op de inkomende vluchten op Brussels Airport, met vertragingen tot gevolg.

Ook maandagochtend voeren de luchtverkeersleiders actie op initiatief van de vakbond ACV-Transcom, uit onvrede met het sociaal akkoord dat de directie van Skeyes - het vroegere Belgocontrol - afgesloten heeft met de socialistische vakbond. 

Voor de vertrekkende vluchten is er geen probleem, zegt luchthavenwoordvoerster Nathalie Pierard. 'Voor de vluchten naar Brussels Airport zal er onvoldoende capaciteit zijn.'

Op de luchthaven van Luik is er voorlopig geen hinder. Bij Skeyes is maandagochtend te horen dat in het verkeersleidingscentrum Canac2 opnieuw mensen staken. Op de website van Brussels Airport wordt alvast gewaarschuwd dat het vliegverkeer 'verstoord kan zijn'. 

Werkdruk 

Er heerst al geruime tijd sociale onrust bij de luchtverkeersleiders. Verschillende vakbonden hebben een stakingsaanzegging lopen tegen de manier waarop het werk georganiseerd wordt en de hoge werkdruk.

Vorige week leidden de acties nog tot heel wat vertraagde vluchten, van een halfuur tot zelfs meer dan twee uur. Brussels Airlines moest enkele vluchten schrappen.

Vrachtverkeer

Verschillende nachten was er gedurende meerdere uren zelfs helemaal geen vliegverkeer mogelijk, met vooral hinder voor het vrachtverkeer. De directie probeerde afgelopen week uit de impasse te geraken, door in het paritair comité een akkoord af te sluiten met de socialistische vakbond ACOD. Maar onder meer ACV-Transcom vindt het geen goed akkoord en dus blijven de acties duren.

Het is onduidelijk welke invloed de uitlatingen van Skeyes-topman Johan De Cuyper, zondag tegenover enkele media, zullen hebben. 

De Cuyper zei dat Skeyes gegijzeld wordt door 'enkelingen'. Hij wees expliciet de Belgische Gilde der Luchtverkeersleiders met de vinger, een machtige beroepsorganisatie die al jaren in conflict ligt met de directie. De Cuyper liet ook optekenen dat Skeyes tuchtprocedures zal starten tegen leden van de Gilde die nog onwettig afwezig zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud