Werkgevers blij dat index in nota staat

De werkgeversorganisaties zijn tevreden dat informateur Bart De Wever in zijn nota een debat over de automatische index vooropstelt.

'De volgende regering onderzoekt het mechanisme van de index op dezelfde manier en met dezelfde logica als de huidige regering', staat in het document van de informateur.

'Het is zeer belangrijk dat in de nota is opgenomen dat het mechanisme zal worden onderzocht', zegt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Ook Karel Van Eetvelt (Unizo) kan leven met de formulering, op voorwaarde dat het mechanisme naar beneden wordt aangepast. 'Een herziening van de wet van '96 (waarmee de evolutie van de lonen wordt geregeld, red.) is met deze formulering mogelijk. Daarover was ook al een akkoord met de regering-Di Rupo, maar dat is toen geblokkeerd.'

Volgens Pieter Timmermans is het voor een informateur moeilijk in zijn rapport verder te gaan dan de bewuste bepaling. 'Maar ik hoop toch dat er in het volledige rapport wat meer over competitiviteit staat', zegt hij. 'Ook de loonvorming is van belang, want als belastingverlagingen worden gecompenseerd met loonsverhogingen staan we nog niets verder.'

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) kan zich ook goed vinden in de nota, meer bepaald in de socio-economische en fiscale hervormingen en het debat over de automatische index. 'De verlaging van de lasten op arbeid is een absolute noodzaak om het ondernemerschap in ons land te bevorderen', stelt de ondernemersorganisatie. NSZ is wel niet te spreken dat de beperking van de werkloosheid in de tijd niet in de nota staat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud