Werkgevers botsen over rol in overleg

Het 'Vlaams werkgeversoverleg' dat onder meer Piet Vanthemsche (Boerenbond), Luc De Bruyckere (Voka) en Karel Van Eetvelt (Unizo) aankondigden, schoot het VBO in het verkeerde keelgat (foto: Emy Elleboog)

Wat de aanzet moest vormen voor een ‘New Deal’ in het sociaal overleg is uitgedraaid op een open ruzie in het Belgische werkgeverslandschap.

Voka, Unizo, de Boerenbond en de socialprofitkoepel Verso hebben gisteren de blauwdruk voorgesteld  van een vernieuwd overlegmodel. Dat geeft het Vlaamse overleg meer slagkracht en maakt van de loopbaan de inhoudelijke ruggengraat van het overleg.

De Vlaamse initiatiefnemers hadden erover gewaakt niet te agressief over te komen tegenover het federale niveau. Maar een andere flank bleek minder gedekt. Er werd heel weinig gezegd over welke rol het sectorniveau nog kan spelen.

De verzamelde sectoren van het  Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) lieten prompt weten ‘verwonderd’ te zijn dat ze niet gekend waren in het initiatief.

Ze eisten een plaats op in een ‘structureel samenwerkingsmodel’, ook op Vlaams niveau. Die reactie illustreert vooral de moeilijke relatie tussen Voka, dat enkel individuele bedrijven als lid heeft, en de sectoren. Voka-voorzitter Luc De Bruyckere was volgens meerdere bronnen woedend over de reactie van het VBO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud