Wet tegen wilde treinstakingen pas na 25 mei

©Photo News

Het wetsvoorstel dat onaangekondigde stakingen bij de NMBS wil voorkomen, zal deze legislatuur niet meer goedgekeurd worden omdat de tegenstanders - socialisten, cdH en groenen - het advies van de Raad van State vragen.

Het voorstel van François Belot (MR), mede geamendeerd door Nele Lijnen (Open Vld) en Etienne Schouppe (CD&V) voorziet erin dat in beheersovereenkomsten van overheidsbedrijven de bepalingen van de protocolakkoorden over niet aangezegde werkonderbrekingen moeten worden opgenomen. Vandaag bestaat er enkel bij de NMBS dergelijk akkoord. Ook worden financiële sancties voorzien bij belemmering van de continuïteit van de dienst.

De tekst werd in commissie met een wisselmeerderheid van liberalen, CD&V en N-VA goedgekeurd, tot ongenoegen van onder meer de socialistische regeringspartners.

Voor Fauzaya Talhaoui (sp.a) en Philippe Mahoux (PS) is verantwoord het advies van de Raad van State te vragen omdat het stakingsrecht een fundamenteel recht is. 'Dit voorstel haalt het sociaal overleg overhoop. Bovendien zijn financiële sancties gevaarlijk', vond Talhaoui. Voor haar moet ook bij wilde of onaangekondigde stakingen het sociaal overleg alle kansen krijgen, ook met de niet-representatieve vakbonden.

Electorale koorts

Mahoux verweet de liberalen een electoralistische houding. Rik Daems (Open Vld) kaatste de bal terug. 'Dit voorstel met alle proceduremiddelen verhinderen is electoralistisch. De echte reden voor het vragen van een advies is jullie vrees voor de PVDA', sneerde hij naar PS en sp.a.

Nele Lijnen benadrukte dat het geamendeerde wetsvoorstel geen beperking van het stakingsrecht inhoudt, maar enkel de gijzeling van de reizigers wil voorkomen. Het gaat hier niet over de minimale dienstverlening, zei ze, net als Etienne Schouppe. De oud-spoorbaas wees erop dat dit bij de NMBS overigens niet haalbaar is. 'We mogen wel eisen dat bij de NMBS de afspraken worden nageleefd, dus ook deze die in de protocolakkoorden zijn vastgelegd', stelde hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud