Wetsvoorstel tegen wilde stakingen deze week in Senaat

De senatoren Nele Lijnen (Open Vld) en Etienne Schouppe (CD&V) veroordelen de wilde staking bij de NMBS. Zij dienden samen met François Bellot (MR) een wetsvoorstel in dat de wilde stakers systematisch wil bestraffen, en dat deze week in de plenaire Senaat behandeld wordt.

'Deze zoveelste wilde staking van een kleine minderheid toont andermaal aan dat een ingrijpen van de wetgever noodzakelijk is', reageert Lijnen. 'Wilde stakers zetten zich bewust buiten het overleg en ze misbruiken het stakingsrecht dat steeds als een laatste drukkingsmiddel moet worden beschouwd. Pas als de dialoog vastloopt, grijpt men terug naar het stakingswapen en niet andersom.'

Het wetsvoorstel over een minimale dienstverlening bij overheidsbedrijven, dat in commissie werd goedgekeurd met een alternatieve meerderheid van liberalen, CD&V en N-VA, wil dat de protocolakkoorden over onaangekondigde stakingen in de beheersovereenkomst met de NMBS worden opgenomen. 'Hiermee willen we bekomen dat zij die wilde stakingen opzetten, hiervoor systematisch en daadwerkelijk gestraft worden en dat de reizigers die er de dupe van zijn, vergoed worden', zegt Schouppe (CD&V).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud