Wie doet wat: de verrassende casting van Vivaldi

De nieuwe ploeg rond premier Alexander De Croo legde donderdagochtend de eed af bij koning Filip ©EPA

Wel Frank Vandenbroucke - dé politieke comeback van het jaar - bij de sp.a, maar geen Kristof Calvo bij Groen. En ook de broer van Charles Michel duikt op. Een overzicht van de verrassende rolverdeling bij Vivaldi.

Sp.a: Vandenbroucke is terug

Voor een 27-jarige in korte broek is sp.a-voorzitter Conner Rousseau een gewiekste onderhandelaar. Dat is een van de eindconclusies nu de puzzelstukken van de regering-De Croo stilaan in elkaar vallen.

Dit is de regering-De Croo

Met de MR-namen vielen de laatste puzzelstukjes van de Vivaldi-regering. En die bevat toch wel enkele verrassingen. Ontdek via dit interactieve overzicht de regeringsploeg van De Croo.

De sp.a haalt een portefeuille binnen waar ze in normale omstandigheden nooit aanspraak op zou maken: Volksgezondheid en Sociale Zaken. Het zijn de bevoegdheden bij uitstek waar de PS op aasde, zeker na zes jaar Maggie De Block (Open VLD).

Maar Rousseau had nog een rekening openstaan met PS-voorzitter Paul Magnette. Het voorbije jaar gebruikte Magnette zijn junior partner geregeld om de kastanjes uit het vuur te halen. Vorige week gebeurde dat zelfs twee keer: eerst liet Magnette Rousseau het vuile werk opknappen om Georges-Louis Bouchez (MR) een toontje lager te doen zingen. Vervolgens heronderhandelde de sp.a-voorzitter op zijn eentje over de krijtlijnen van het regeerakkoord met Egbert Lachaert (Open VLD).

De Teletubbies in 2002: Frank Vandenbroucke met Steve Stevaert, Patrick Janssens en Johan Vande Lanotte ©BELGA

Terugkeer van Le Petit Prince

Frank Vandenbroucke maakt een rentree langs de grote poort, bijna tien jaar na zijn politieke exit. Een portret.

De PS heeft dat nu gehonoreerd door het sociale topdepartement aan de sp.a af te staan. En Rousseau pakt daarvoor echt wel uit met een bom. Frank Vandenbroucke, een van de vier Teletubbies van weleer die compleet getroebleerd raakte met de partij, keert terug. Vandenbroucke koos na zijn politieke loopbaan voor een academische carrière en legde de basis voor de pensioenhervorming. Meermaals nam hij daarbij standpunten in die tegen die van de partij ingingen.

Naast Sociale Zaken krijgen de Vlaamse socialisten ook de minister van Ontwikkelingssamenwerking. Dat wordt Meyrame Kitir.

PS: Allemaal nieuwe gezichten

De PS krijgt de rest van het sociale beleid. Het gaat over Werk en Economie, Pensioenen en een nieuwe bevoegdheid: het relancebeleid. Magnette rekent daarvoor op zijn rechterhand Thomas Dermine. De voormalige Waal van het Jaar en Harvard-alumnus is een rijzende ster in de partij. Hij belichaamt een nieuw socialisme: hard in de leer, maar met een grote ondernemersreflex. Pierre-Yves Dermagne, op dit moment nog minister in de Waalse regering, wordt de belangrijkste PS'er in de regering. Hij wordt vicepremier.

Voor de andere functies kiest de PS drie vrouwen. Ludivine Dedonder, parlementslid uit Doornik - haar partner is er burgemeester - wordt de nieuwe minister van Defensie. Karine Lalieux, parlementslid en OCMW-voorzitster uit de stad Brussel, wordt minister van Pensioenen. Eliane Tillieux, een voormalige minister in de Waalse regering, zal Patrick Dewael opvolgen als voorzitter van de Kamer. Na 51 mannen is ze de eerste vrouw in die functie.

CD&V: Coens verjongt stevig

CD&V-voorzitter Joachim Coens verrast met jonge namen, onder wie de onbekende Annelies Verlinden.

Tweede grote conclusie: CD&V-voorzitter Joachim Coens lag de voorbije weken onophoudelijk onder vuur, maar in tegenstelling tot zijn voorganger Wouter Beke durft hij wel te selecteren. Een oudgediende als Pieter De Crem en de zestiger Koen Geens verdwijnen van het toneel. Ook minister van Werk Nathalie Muylle moet wijken, vooral omdat ze uit West-Vlaanderen komt en de partij daar al veel gezichten heeft.

Coens kiest doelbewust voor verjonging in de provincies waar CD&V dat nodig had. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi komt uit Vlaams-Brabant. Oost-Vlaanderen levert met Vincent Van Peteghem de vicepremier en de minister van Financiën. Van Peteghem is burgemeester van De Pinte en doctor in de economie. Net zoals Mahdi was hij eind vorig jaar kandidaat-voorzitter.

De verrassende Annelies Verlinden uit Antwerpen krijgt Binnenlandse Zaken. Verlinden is een topvrouw bij het advocatenkantoor DLA Piper en was ooit jongerenvoorzitster en gemeenteraadslid in Schoten voor CD&V. Maar heel belangrijk: in het Arco-proces trad ze op als advocate van het spaarvehikel van de christelijke arbeidersbeweging. Of dat betekent dat zij Arco weer brandend moet houden, is niet duidelijk.

De departementen die Coens uit de brand heeft gesleept, zijn niet van de minste. Financiën was voor de PS weggelegd. Dat was de deal tussen de PS en Open VLD over het premierschap. Maar Coens ging daar woensdag tegenin en Magnette bond in. CD&V mag bovendien ook nog een ondervoorzitter voor de Europese Investeringsbank aanduiden. Dat wordt niet Koen Geens, hij verkast naar de Kamer.

Groen doet het zonder Calvo

Groen mag het klimaatbeleid vormgeven. Dat wordt de job van de alom gerespecteerde Tinne Van der Straeten als minister van Energie. De Brusselse heeft er een carrière als advocate in energierecht opzitten en bouwde veel geloofwaardigheid op in het bedrijfsleven. Net aan geloofwaardigheid ontbrak het Groen de voorbije jaren bij het ontvouwen van zijn klimaatplannen. Van der Straeten zal nauw moeten samenwerken met de minister van Green Deal, een bevoegdheid die naar Ecolo gaat.

Kristof Calvo, Groen-fractieleider in het federaal parlement, grijpt naast een ministerpost. ©Photo News

Groen krijgt daarnaast de wat saaie bevoegdheden Overheidsbedrijven en Openbaar Ambt. Opvallend: die post gaat niet naar federaal fractieleider Kristof Calvo, maar naar Europees Parlementslid Petra De Sutter. De in de campagne alomtegenwoordige Calvo blijft met lege handen achter. Toch blijft hij een boegbeeld van de partij, zegt voorzitster Meyrem Almaci.

Ecolo gaat lopen met Mobiliteit en de NMBS, voor Georges Gilkinet, die ook vicepremier wordt. Voormalig partijcovoorzitster Zakia Khattabi, die dit jaar nog werd weggestemd als rechter in het Grondwettelijk Hof, wordt minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling. De Luikse Sara Schlitz wordt staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit.

Open VLD: Van Quickenborne als waakhond

De Vlaamse partijen zijn de winnaars van de bevoegdheidsverdeling. Open VLD haalt met premier Alexander De Croo en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zware posten binnen. De burgemeester van Kortrijk moet zijn woord breken tegenover zijn lokale kiezers, maar waagt de gok. Van Quickenborne wordt een essentiële schakel voor Open VLD in de regering. Terwijl De Croo voortdurend het compromis moet zoeken, moet Van Quickenborne de rechtse liberaal spelen, die het de socialisten moeilijk maakt.

Het beeld van een door Franstaligen gedomineerde regering wordt met deze casting stevig gecounterd.

De Croo voegt ook het toezicht op het budget toe aan zijn pakket, via een staatssecretaris voor Begroting die onder hem werkt. Dat wordt de Vlaams-Brabantse Eva De Bleeker. Ze is voorzitster van de vrouwenafdeling van de partij, stond op de Europese lijst en werkt bij de Europese Commissie.

Open VLD mag ook de voorzitter van de Senaat leveren, maar die naam is nog niet bekend. De liberalen hebben vijf senatoren: Els Ampe, Stephanie D'Hose, Rik Daems, Tom Ongena en Willem-Frederik Schiltz. Het wordt een van hen.

MR: grote verliezer, broer van Charles Michel aan boord

De Franstalige liberalen zijn de grote verliezers. Van zeven ministers vallen ze terug op twee ministers en een staatssecretaris. Sophie Wilmès krijgt Buitenlandse Zaken, wat weinig zichtbaarheid oplevert. David Clarinval wordt minister van Landbouw en Middenstand. Mathieu Michel, de broer van oud-premier en huidig voorzitter van de Europese Raad Charles Michel - en dus niet uittredend minister Denis Ducarme - wordt staatssecretaris voor Digitalisering. Lichte portefeuilles dus.

Vlaamse minderheid, maar beste posten

Het beeld van een door Franstaligen gedomineerde regering wordt met deze casting stevig gecounterd. Dat was vermoedelijk ook de bedoeling. Toch zal uit het gevoerde beleid moeten blijken of Open VLD en CD&V in staat zijn weerstand te bieden aan de uitgavendrift van de socialisten en groenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud