Wie grijpt naast een Kamerzetel?

©Photo News

Bij elke verkiezing grijpen enkele opvallende namen naast een Kamerzitje of zijn er parlementsleden die hun mandaat niet kunnen verlengen. Hieronder volgt een overzicht aan Nederlandstalige zijde, al zijn de resultaten in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen nog niet volledig.

Bij de grote winnaar van de verkiezingen, de N-VA, slaagde voormalig journalist Pol Van Den Driessche er in West-Vlaanderen niet in vanop de lijstduwerplaats een zetel in de Kamer te verdienen. Zijn collega bij CD&V Felix De Clerck, de zoon van gewezen Justitieminister Stefaan De Clerck, zit in hetzelfde schuitje. Lijsttrekkers Peter Logghe (Vlaams Belang) en Jean-Marie Dedecker (LDD) verdwijnen uit de Kamer.

Bij Groen slaagde atlete Veerle Dejaeghere er vanop de tweede plaats niet in een Kamerzitje in de wacht te slepen. Bij Open Vld grijpen Walter Grootaers, de zanger van De Kreuners, vanop de derde plaats en lijstduwer en oud-voorzitter Dirk Sterckx naast een Kamerzitje.

Bij sp.a kon oud-senator Fauzaya Talhaoui vanop de vierde plaats geen zetel in de wacht slepen. Jan De Haes, de vroegere voorzitter van Horeca Vlaanderen, kon vanop de zevende plaats op de N-VA-lijst geen zetel veroveren, terwijl de plaatsen acht tot en met elf daar wel in slaagden.

In Limburg valt op dat Bert Schoofs uit de Kamer verdwijnt. De lijsttrekker van Vlaams Belang gaat mee met zijn partij ten onder en belandde onder de feitelijke kiesdrempel. Een andere opvallende naam die niet naar het halfrond terugkeert, is die van Liesbeth Van der Auwera. Zij greep als vierde op de CD&V-lijst naast een verlengd verblijf in de Kamer. Bij sp.a kon oud-senator Guy Swennen als lijstduwer niet voldoende springen. Hetzelfde geldt voor voormalig Europees parlementslid Frieda Brepoels (N-VA).

In Vlaams-Brabant kon Dieter Van Besien (Groen), de broer van partijvoorzitter Wouter Van Besien, geen zitje in de Kamer bemachtigen. Voormalig Europees parlementslid Philip Claeys (Vlaams Belang) kon als lijsttrekker geen vervolg aan zijn parlementaire carrière breien. Open Vld-lijstduwer Michel Verschueren - bekend als 'Mister Michel' - slaagde er evenmin in als lijstduwer te springen naar de eerste vier plaatsen. Bij sp.a raakten Leuvens burgemeester Louis Tobback als lijstduwer en schepen Mohamed Ridouani niet verkozen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud