Advertentie

Wie tijdelijk werkloos is, krijgt 1.450 euro

Federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). ©BELGA

Om de administratie niet te overbelasten krijgt een werknemer die voltijds werkt en een beroep moet doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid standaard 1.450 euro.

Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen moeten veel bedrijven hun activiteiten afbouwen of zelfs stopzetten. Voor hun personeel kunnen ze doorgaans een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid. De overheid betaalt de getroffen werknemers dan een uitkering uit.

Meer dan 30.000 bedrijven hebben al een aanvraag ingediend om meer dan 400.000 werknemers in het systeem te laten stappen. Als ze aan de voorwaarden voldoen, krijgen de werknemers 70 procent van hun loon als uitkering. De grens ligt op 2.750 euro bruto per maand. Wie meer verdient dan dat bedrag, ziet zijn uitkering niet verder stijgen.

Grote soepelheid

‘We behandelen de aanvragen met de grootst mogelijke soepelheid’, zegt federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Voor de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) is het evenwel onmogelijk om de massale stroom van aanvragen helemaal te verwerken. Daarom heeft Muylle beslist dat elke tijdelijke werkloze die voltijds werkt een forfait van 1.450 euro krijgt.

Door snel te werken, willen we de koopkracht van de mensen beschermen en erover waken dat ze naar de supermarkt kunnen gaan en hun lening kunnen afbetalen.
Nathalie Muylle
Minister van Werk

Als de aanvragen zijn verwerkt en als mensen recht zouden hebben op meer, worden ze daar later voor gecompenseerd. ‘Door snel te werken, willen we de koopkracht van de mensen beschermen en erover waken dat ze naar de supermarkt kunnen gaan en hun lening kunnen afbetalen’, zegt Muylle.

Bijdrage bedrijven schrappen

Als bedrijven een beroep doen op tijdelijke werkloosheid moeten ze normaal een bijdrage betalen voor hun getroffen werknemers. Met de sociale partners is afgesproken dat de bedrijven worden ontzien voor de meerkosten die ze door het coronavirus moeten maken.

De kostprijs van het systeem loopt op in de honderden miljoenen euro’s. De regering-Wilmès is er evenwel van overtuigd dat de tijdelijke werkloosheid een belangrijke stabilisator is. Zonder die uitgaven dreigen mensen zonder een inkomen te vallen en dreigt de economische schade nog veel groter te worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud