Wilmès: 'EU vraagt België tot 2,8 miljard euro extra per jaar'

Om de brexit en de financiering van nieuwe prioriteiten als migratie en veiligheid op te vangen stijgt de Belgische bijdrage aan de Europese begroting mogelijk met 2,8 miljard euro per jaar. ©Photo News

België zal in het meest extreme scenario 2,8 miljard euro extra per jaar moeten afdragen aan de Europese Unie. Dat blijkt uit een voorstel van de Europese Commissie in de aanloop naar de volgende meerjaarlijkse financiering van de EU.

De Europese ministers van Begroting bliezen vrijdag verzamelen in Sofia om te brainstormen over de volgende meerjaarlijkse financiering van de Europese Unie. Concreet gaat het om de periode 2021-2027.

Dat is een harde dobber. Twee uitdagingen wachten Europa: het vertrek van het Verenigd Koninkrijk opvangen en geld vinden om het migratie- en veiligheidsbeleid te financieren.

Voor ons land nam federaal minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) deel aan het overleg in Bulgarije. In een gesprek met de krant Le Soir probeert ze in te schatten wat de zoektocht naar dat extra geld voor ons land kan betekenen.

Brits vertrek

België draagt momenteel gemiddeld 5,5 miljard euro per jaar bij aan de Europese begroting. Maar dat bedrag zal de volgende jaren oplopen.

800 miljoen euro
Extra bijdrage België aan Europese begroting
Wilmès houdt rekening met een mogelijk eindbedrag van 800 miljoen euro extra per jaar: 400 miljoen om de brexit op te vangen en 400 miljoen euro voor nieuw beleid.

De Britten dragen vandaag ongeveer 11 milljard euro per jaar bij aan de Europese begroting. 'Om hetzelfde niveau van engagementen te kunnen handhaven is ons gezegd dat de andere lidstaten hun rechtstreekse bijdrage zullen moeten verhogen van 1 naar 1,2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp)', stelt Wilmès.

'Voor België betekent dat grosso modo 800 miljoen euro per jaar', rekent de minister van Begroting voor. 'Dat is niet niks. Dat extra geld moet in de nationale begroting gezocht worden en iedereen weet dat België geen begrotingsoverschot heeft.'

De MR-politica herinnert eraan dat de impact van de brexit voor België nog zwaarder kan uitvallen. 'Zeker als het om een harde brexit gaat, zal de economische impact groot zijn want we drijven veel handel met het Verenigd Koninkrijk.'

Maximalistisch scenario

Naast de effecten van de brexit wacht ook nog de financiering van nieuwe Europese prioriteiten zoals migratie en veiligheid. De Europese Commissie stelt voor dat België daarvoor 2 miljard euro extra per jaar op tafel zou leggen.

De Europese burgers pikken dit steeds minder. Zij vragen een beleid dat wél tegemoet komt aan hun eisen van vandaag en hun verwachtingen voor morgen.
Sander Loones
Europees Parlementslid N-VA

'We hebben het dan wel over een maximalistisch scenario', benadrukt Wilmès. Over de verhogingen moeten de lidstaten en het Europees parlement nog onderhandelen.

De verwachting is dat de bedragen nog een flink stuk dalen. Wilmès houdt rekening met een mogelijk eindbedrag van 800 miljoen euro extra per jaar: 400 miljoen om de brexit op te vangen en 400 miljoen euro voor nieuw beleid. 

'EU moet besparen'

Een reactie uit N-VA-hoek liet zaterdag niet lang op zich wachten. 'N-VA wil dat de EU eerst bespaart en zijn middelen efficiënter beheert, in plaats van extra geld te vragen aan die landen die nu al meer bijdragen dan ze terugkrijgen van de EU. Andere nettobetalers, zoals Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken weigeren alvast meer te betalen', stelde Europees Parlementslid Sander Loones.

Hij wees erop dat 70 procent van de uitgaven van de EU vandaag naar landbouw en structuurfondsen gaat. 'Door op die thema's te besparen zou Europa geld kunnen vrijmaken voor de uitdagingen van morgen: klimaat, veiligheid, migratie en innovatie.'

Loones hekelde dat de Europese Commissie en het Europees Parlement altijd maar 'meer Europa, meer belastinggeld' vragen. 'Om wat daarmee te doen? Om een decennia oud beleid te kunnen verderzetten, zonder echt keuzes te moeten maken. De Europese burgers pikken dit steeds minder. Zij vragen een beleid dat wél tegemoet komt aan hun eisen van vandaag en hun verwachtingen voor morgen. En dus zal de EU bepaalde uitgaven moeten stoppen, om andere te kunnen doen', besloot hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud