Wilmès roept topministers bijeen over corona

Premier Sophie Wilmès.

Premier Sophie Wilmès roept zondag het kernkabinet bijeen naar aanleiding van de opmars van het coronavirus wereldwijd.

Het coronavirus zet zijn opmars verder. Wereldwijd zijn er al meer dan 85.000 besmettingen vastgesteld, verspreid over 50 landen.  Bijna de helft van die mensen is intussen alweer genezen. Zowel in buurlanden Duitsland, Nederland als Frankrijk zijn er verschillende besmettingen gemeld. Italië is van alle Europese landen het zwaarst getroffen, daar zijn al meer dan 1000 besmettingen en 29 doden. Buiten Europa is intussen ook de eerste dode gevallen in de VS.

België blijft vooralsnog buiten schot. Er was een man besmet die terugkwam van China. Die werd in het militair hospitaal in quarantaine geplaatst. 

Om voorbereid te zijn op een uitbraak in ons land, neemt de federale regering onder leiding van premier Sophie Wilmès haar voorzorgen. Zondag om 14 uur komt het kernkabinet bijeen. 'De federale regering zal een stand van zaken opmaken van de Belgische situatie met betrekking tot de ontwikkeling van het Covid-19-virus. Deze vergadering zal plaatsvinden in aanwezigheid van de heer Tom Auwers, voorzitter van FOD Volksgezondheid', klinkt het in een persbericht. Auwers zal er naar eigen zeggen een stand van zaken geven. De bedoeling is nadien te communiceren van wat er allemaal al gebeurt en nog zal gebeuren mocht het virus zich verspreiden over ons land.

Noodplan

De regering heeft onder leiding van minister van Gezondheidszorgen Maggie De Block al een noodplan voorbereid. Zo is het de bedoeling dat het UZ Gent, een van de grootste ziekenhuizen in Vlaanderen, mogelijke patiënten zal afzonderen. Mocht het virus zich verspreiden in ons land, liggen maatregelen klaar. Dan kunnen grote evenementen worden afgeschaft, zoals voetbalwedstrijden. Ook het sluiten van scholen is in dat geval een optie.

Bedrijven nemen alvast hun voorzorgen in ons land. Sommige banken zetten hun personeel verplicht thuis. Werknemers van BNP Paribas Fortis die naar landen zijn geweest waar het coronavirus is vastgesteld, mogen minstens twee weken niet naar kantoor komen.

Call Center

Woensdag volgt een vergadering van het Overlegcomité, waarbij ook de regionale regeringen worden betrokken.

Wie meer wil weten over het coronavirus kan terecht op info-coronavirus.be of info-covid19.be. Er is ook een call center waar mensen al uw vragen beantwoorden: 0800/14689.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud