Wilmès vraagt vertrouwen voor zes maanden

Premier Wilmès gaat voor zes maanden het vertrouwen vragen. ©EPA

Na uren overleg is maandag overeengekomen dat premier Sophie Wilmès het vertrouwen zal vragen voor haar regering voor een periode van zes maanden om de coronacrisis aan te pakken. De N-VA is niet van plan dat vertrouwen te schenken.

De partijvoorzitters, de gewezen koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR), en premier Sophie Wilmès (MR) zaten urenlang samen in de Lambermont, de ambtswoning van de premier, om uit te klaren of de regering-Wilmès eerst het vertrouwen moet krijgen in het parlement, alvorens volmachten worden toegekend.

'Er is gisteravond helemaal geen akkoord gemaakt over een doorstart naar een volwaardige regering met een vertrouwensstemming. Alleen over de volmachten was een akkoord. Een doorstart is volgens grondwetspecialisten ook niet nodig om volmachten te geven', was te horen bij de N-VA.

Ook bij de sp.a werd bevestigd dat geen mandaat was gegeven voor een doorstart. 'Er is duidelijk gezegd dat de regering weer in lopende zaken gaat als de bijzondere machten aflopen. Er is een akkoord voor volmachten voor drie tot zes maanden om de coronacrisis te bestrijden. Niet voor iets anders.'

Sommige grondwetspecialisten wezen erop dat het problematisch is dat een regering in lopende zaken volmachten krijgt. Maar grondwetspecialist en ervaringsdeskundige Johan Vande Lanotte (sp.a) liet weten dat dat geen probleem vormt. 'Een regering mag in lopende zaken doen wat het parlement zegt dat ze mag doen', zegt de voormalige sp.a-vicepremier. 'Het is het parlement dat delegeert.'

Dewael liet op zijn persconferentie zondag weten dat er een regering moet zijn die eerst het vertrouwen krijgt, voor ze volmachten kan vragen. Als een regering in lopende zaken volmachten krijgt, dan is er volgens hem een democratisch deficit, want zo'n regering kan niet worden gesanctioneerd. Ze kan niet naar huis worden gestemd, luidde zijn redenering.

Misbruik

Toch kwam er heel wat kritiek, want zelfs als de regering in lopende zaken vervelt tot een volwaardige regering, telt ze nog altijd maar 38 zetels. De liberalen worden dan wel de baas. In de wandelgangen werd daarover schande gesproken. 'Van misbruik van de coronacrisis gesproken', klonk het.

Vooral voor CD&V was het een lastige kwestie. Die partij kreeg het gevoel dat ze geflikt was. Vandaar dat ook CD&V er duidelijkheid over wilde dat de regering-Wilmès na zes maanden volmachten weer in lopende zaken gaat. CD&V wil niet in de fuik van een Vivaldi-coalitie worden gedreven.

Toen de vergadering bijna afgelopen was, liet Senaatsvoorzitster Laruelle weten dat premier Wilmès het vertrouwen van de Kamer zal vragen voor de strijd tegen het coronavirus. Voor de rest blijft de regering in lopende zaken, klonk het. Afgesproken is dat de premier duidelijk zal maken dat ze het vertrouwen vraagt voor een beperkte tijd van zes maanden, met een beperkte scope. In dat geval is sp.a bereid ook het vertrouwen te geven.

N-VA-voorzitter Bart De Wever maakte bij VTM duidelijk dat zijn partij onder geen beding het vertrouwen geeft aan de regering-Wilmès, want daarover is nooit een akkoord gesloten. De Wever, die zelf het overleg in de Lambermont ook niet meer bijwoonde, zei niet te begrijpen waarom de regering-Wilmès het vertrouwen moet krijgen. Volgens de N-VA kan de regering in lopende zaken perfect de coronacrisis aanpakken. Volmachten wil de N-VA wel nog mee goedkeuren, als duidelijk wordt gemaakt waarvoor die precies dienen.

De Wever stak zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken dat de poging is mislukt om een noodregering met de PS en de N-VA te vormen, ook al had hij daar donderdag een informeel akkoord over met PS-voorzitter Paul Magnette.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud