Advertentie

'Windmolens gevaarlijker dan kerncentrales'

windmolens bij de kerncentrale van Doel ©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

Chris Derde van de Vlaamse WindEnergie Associatie (VWEA) is niet te spreken over de uitspraak van Jan Bens van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) in De Morgen dat er meer risico’s verbonden zouden zijn aan energie uit windmolens dan bij kerncentrales.

Een kernramp in België is volledig uitgesloten. Dat zegt Jan Bens van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) in De Morgen. Hij meent dat er meer risico’s verbonden zijn aan energie uit windmolens.

‘Ja, er is een risico bij windmolens’, legt Bens uit. ‘Men is de haven van Antwerpen aan het volzetten met windmolens, en daar ligt chemische industrie naast.’

‘Als daar een accident gebeurt, een wiekbreuk in dit geval, dat is een guillotine’, waarschuwt Bens. ‘Als die ergens door een chloorleiding gaat, dan is dat een probleem van een grotere orde dan wat er in Doel kan gebeuren. Windmolens zijn gevaarlijker dan kerncentrales.’

Dat is de sector van de windmolens in het verkeerde keelgat geschoten, blijkt uit een reactie van VWEA-voorzitter Chris Derde aan het adres van Jan Bens. 'Ik betreur ik ten zeerste je uitspraak over de veiligheid van windturbines in de haven en dat die een groter risico zouden vormen dan nucleaire centrales. Beiden zijn heel verschillend en we zijn als sector heel graag bereid om het debat in de diepte te voeren. De plaatsing van een windturbine in de haven is onderworpen aan de strengste veiligheidseisen. Dat de haven nog steeds niet volgebouwd is met windturbines hoewel er al meer dan 10 jaar gestudeerd en gezocht wordt naar geschikte locaties heeft net te maken met de zeer grote voorzichtigheid die aan de dag gelegd wordt voor de keuze van locaties en vooral met betrekking tot pijpleidingen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud