Wisselmeerderheid pleegt hold-up op begroting

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert euforisch dat zijn partij met een wisselmeerderheid een amendement op de begroting er heeft doorgekregen. ©BELGA

Dat met de steun van het Vlaams Belang een wisselmeerderheid over de begroting op de been is gebracht, veroorzaakt grote nervositeit in de Kamer.

Sinds de val van de federale regering wordt gewerkt met een noodbegroting van voorlopige twaalfden, waardoor elke maand niet meer mag worden uitgegeven dan een twaalfde van de laatst goedgekeurde begroting. Rond die technische regeling is de jongste weken een politiek steekspel ontstaan. De oppositie doet pogingen om eigen begrotingsmaatregelen goedgekeurd te krijgen als amendementen op die voorlopige twaalfden.

De regering-Michel kan zich maar moeilijk verweren, omdat ze zelf geen meerderheid meer heeft. Toch lukte het de oppositie tot dusver niet wisselmeerderheden over de begroting op de been te brengen. Tot donderdagavond de extreemlinkse fractie van PVDA/PTB de steun kreeg van de linkse oppositie én van het Vlaams Belang.

Daardoor raakte een amendement over hogere uitgaven in de gezondheidssector en de aanwerving van verpleegkundigen met een wisselmeerderheid goedgekeurd. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verstuurde al een zegevierende tweet.

Shutdown

Het gevolg was dat niet meer kon worden gestemd over de voorlopige twaalfden.

Bij een wijziging van de voorlopige twaalfden moet minstens vijf dagen worden gewacht, alvorens weer kan worden gestemd. Daardoor moeten de parlementsleden in het midden van de herfstvakantie terugkomen. Anders stevent het land vanaf 1 november af op een shutdown van de overheidsdiensten. Volgens Egbert Lachaert (Open VLD) is zo’n shutdown de ‘natte droom van het Vlaams Belang’.

Zelfs als dat kan worden vermeden, is er nog altijd een majeur politiek probleem. Het hek is van de dam, als de linkse oppositie en het Vlaams Belang wisselmeerderheden op de been kunnen brengen rond sociale maatregelen en uitgaven. De begroting dreigt dan helemaal te ontsporen.

Een vergelijkbaar verhaal is hoe een paars-groene meerderheid in het parlement het laken naar zich toe probeert te trekken rond een aanpassing van de abortuswet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud