Advertentie

Woningmarkt wordt te duur voor de armsten

©BELGA

Tussen 2005 en 2013 kwamen er in Vlaanderen meer dan 100.000 mensen bij met betaalbaarheidsproblemen voor hun woning: zij besteden meer dan 30 procent van hun inkomen aan hun woning.

'In de media hoor je vaak dat jonge gezinnen het moeilijk hebben om een woning te kopen. Maar het grootste probleem zit aan de onderkant', zegt Isabelle Pannecoucke van de Universiteit Gent, die meewerkte aan het boek 'Woonnood in Vlaanderen'.

Dinsdag werd het boek voorgesteld op een studienamiddag in Sint-Lukas in Brussel. Tien jaar na het boek 'Wonen aan de onderkant', bundelt 'Woonnood in Vlaanderen' onderzoek dat sindsdien in verschillende disciplines rond het thema is verricht. 'De conclusie is dat er niet veel verandert aan het probleem, behalve dat het aantal mensen in woonnood maar blijft toenemen', waarschuwt Pannecoucke.

Vooral op de privéhuurmarkt is het probleem groot. Tussen 2005 en 2013 nam de huurprijs toe met 8,1 procent en bij de goedkoopste woningen zelfs met 18,4 procent. Van de 20 procent huurders in ons land die het minst verdienen, betaalt 78 procent nu meer dan 30 procent aan woonkosten, energie- en waterkosten niet meegerekend. Bij de volgende schijf van 20 procent is dat nog steeds 73 procent. Bovendien komen er steeds meer huurders bij.

Terwijl het aantal eigenaars afnam van 74,4 naar 70,5 procent, is het aantal privéhuurders toegenomen van 18,5 naar 20,4 procent en het aantal sociale huurders van 5,6 naar 6,7 procent.

'We zien dat er vanuit de middenklasse allerlei initiatieven ontstaan om mensen in woonnood te ondersteunen, maar dat blijft rommelen in de marge', zegt Pannecoucke. Daarom roepen de auteurs de Vlaamse overheid op tot structurele maatregelen, zoals meer sociale woningen of huursubsidies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud