Wordt aan de stoel gezaagd van Elio Di Rupo?

©Photo News

De PS kan wel wat vers bloed gebruiken aan de top van de partij. Dat zegt Paul Magnette, de Waalse minister-president. Hij hint zo op de interne onvrede over voorzitter Elio Di Rupo.

De PS zit al een tijd in de hoek waar de klappen vallen. De afgelopen maanden haalden de Franstalige socialisten meer dan hun lief was de media met allerlei schandalen. En in de peilingen legt de extreemlinkse PVDA/PTB de PS meer dan ooit het vuur aan de schenen.

Ondanks die woelige maanden is Magnette helemaal niet neerslachtig. ‘Ik ben nog strijdlustiger geworden door alles wat zich het voorbije jaar afgespeeld heeft. Ik ben boos. Maar ook vastberaden om diepgaande hervormingen door te voeren. Zoals ze in het Engels zeggen: never waste a good crisis’, klinkt het in een gesprek aan de vooravond van een PS-bijeenkomst over ‘burgerparticipatie, transparantie in het openbare leven en deugdelijk bestuur’.

Tijdens die rassemblement,een uitloper van de recente golf schandalen, gaat de partijtop vandaag de confrontatie aan met de militanten. ‘Ik ben ervan overtuigd dat zij ons zullen vragen helemaal anders te gaan besturen en nieuwe mensen een kans te geven’, meent Magnette. Hij betoogt dat het tijd is om orde op zaken te stellen in de partij. ‘We moeten de interne werking van de partij grondig hervormen.’

Vernieuwing

Volgens de Waalse minister-president is er een gebrek aan vernieuwing in de PS. ‘We hebben wel enkele nieuwe parlementsleden, zoals Pierre-Yves Dermagne (in het Waals Parlement, red.).’ Maar in de partijtop valt maar weinig vers bloed te bespeuren. ‘Daarom pleit ik voor een grondige vernieuwing van de interne structuren van de partij. De interne democratie moet het mogelijk maken dat een nieuwe generatie naar de top doorstroomt. We moeten lessen trekken uit wat zich zowat overal afspeelt.’

Impliciet lijkt Magnette met die uitspraken kritiek te leveren op voorzitter Di Rupo. Die staat al 15 jaar aan het hoofd van de Parti Socialiste. Ondanks de verkiezingsnederlaag in 2014 en de resem schandalen rond de partij weigert hij een stap opzij te doen.

Die onverzettelijkheid stuitte de afgelopen maanden ook in eigen rangen op onbegrip. Zeker na het losbarsten van de affaire-Publifin. Die draait rond de Luikse intercommunale Publifin. Lokale mandatarissen bleken jarenlang hoge vergoedingen opgestreken te hebben zonder dat daar echte prestaties tegenover stonden.

Vertegenwoordigers van alle partijen in de provincie Luik waren bij het schandaal betrokken, maar de affaire besmeurde vooral het imago van de PS omdat de top van Publifin een PS-bastion bleek. Het schandaal was extra pijnlijk voor Di Rupo. Die had zijn partijgenoten in 2005 nog gewaarschuwd hun mandaten niet te misbruiken voor persoonlijk gewin: ‘Ik heb mijn buik vol van parvenus, ik zal hen persoonlijk opsporen.’ Maar 12 jaar later bleek maar weinig veranderd te zijn. Dus klonk her en der de roep om Di Rupo’s ontslag.

Maatregelen

Magnette is van oordeel dat hij na het losbarsten van de Publifin-affaire samen met Di Rupo best kort op de bal gespeeld heeft. ‘Wij hebben concrete, erg precieze maatregelen genomen.’ De PS zette de voorzitter van Publifin, André Gilles, uit de partij. Stéphane Moreau, de topman van het Publifin-filiaal Nethys, stapte zelf uit de PS nadat die hem gedwongen had te kiezen tussen zijn job bij Nethys en zijn burgemeesterschap in Ans.

‘Wij hebben partijgenoten sancties opgelegd terwijl de liberalen en het cdH, die ook bij het schandaal betrokken waren, niets deden: geen uitsluiting, geen ontslag. De PS moet zich altijd voorbeeldiger gedragen dan anderen omdat onze partij de belangen van de kleine man verdedigt’, besluit Magnette.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud