Advertentie

Wouter Beke: 'Er komt geen abortusdebat'

CD&V-voorzitter Wouter Beke (r.) met CD&V-vicepremier Kris Peeters ©Photo News

Wouter Beke is niet van plan om het abortusdebat te heropenen. Dat zegt de CD&V-voorzitter aan De Zondag.

Het was Open VLD-senator Jean-Jacques De Gucht die vorige week zondag opperde om abortus volledig uit het strafrecht te halen. Wouter Beke reageert nu dat het thema niet zal aangesneden worden. 'De andere partijen kennen ons standpunt hierover. Dat debat gaan we niet heropenen', aldus Beke.

De CD&V-voorzitter acht het onwaarschijnlijk dat het scenario van de uitbreiding van de euthanasiewet -toen de wet door een wisselmeerderheid met Groen en sp.a werd goedgekeurd- zich zal herhalen. 'Wat vorig jaar gebeurd is, is niet voor herhaling vatbaar. Dat weten onze coalitiepartners heel goed', stelt Beke. 'Ik merk trouwens ook bij hen niet veel enthousiasme om dit debat te voeren, zelfs niet bij Open VLD'.

Wat vorig jaar gebeurd is, is niet voor herhaling vatbaar. Dat weten onze coalitiepartners heel goed
Wouter Beke
CD&V-voorzitter

Beke hamert er ook dat de beloofde taxshift, met een verdere verlaging van de lasten op arbeid, er moet komen. 'De premier heeft beloofd hier na de vakantie werk van te maken om tegen de zomer te landen. Ik geloof hem.'

Hoe moeten lagere belastingen op inkomsten voor Beke opgevangen worden? Beke ziet drie componenten: 'Vermogensinkomsten, ecofiscaliteit en consumptie. Dat is de definitie van een taxshift en wij houden daaraan vast.'

De volgorde waarin Beke de componenten opsomt is omgekeerd aan die van Johan Van Overtveldt. De minister van Financiën liet in februari in een interview met De Tijd weten dat de compenserende inkomsten in de eerste plaats uit consumptie moesten komen, dan milieu en ten slotte vermogen. De Franstalige liberalen van de MR moesten toen het brandje blussen met de stelling dat een verschuiving van lasten op arbeid naar btw 'slechts één van de mogelijkheden' is. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud