Yasmine Kherbache kandidaat-rechter sp.a voor Grondwettelijk Hof

Yasmine Kherbache wil stoppen met de politiek en overstappen naar het Grondwettelijk Hof. ©Photo News

Kamerlid Yasmine Kherbache (47) stelt zich in de sp.a kandidaat om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof.

Kherbache dingt naar het zitje van gewezen minister van Buitenlandse Zaken Erik Derycke, vernemen we in socialistische kringen. Hij bereikt eind oktober de pensioenleeftijd van 70 jaar. Er is politiek afgesproken dat de vervanger van Derycke opnieuw een sp.a'er wordt.

Kandidaat-rechters voor het Grondwettelijk Hof moeten minstens 40 jaar zijn.

Bij het Grondwettelijk Hof is een stoelendans op komst. Liefst zeven van de twaalf rechters gaan de komende legislatuur met pensioen. Het Grondwettelijk Hof bestaat uit zes juristen en zes voormalige parlementsleden met minstens vijf jaar ervaring op de teller. De kandidaten moeten minstens 40 jaar oud zijn. Kherbache voldoet aan beide voorwaarden.

De Kamer en de Senaat leggen afwisselend een lijst met kandidaten voor. Ditmaal is het de beurt aan de Senaat. De lijst moet de steun krijgen van een tweederdemeerderheid.

Ecolo

Ecolo droeg afgelopen weekend ex-voorzitster Zakia Khattabi (43) voor. De federale raad van de Franstalige groenen duidde haar vrijdag aan als vervangster van Jean-Paul Snappe, die met pensioen gaat. Snappe was in het verleden senator en Waals Parlementslid voor Ecolo. De vrijgekomen post komt in principe Ecolo toe.

De benoeming betekent voor zowel Khattabi als Kherbache het einde van hun politieke carrière. Het Kamerzitje van Kherbache zou gaan naar Ben Segers, de eerste opvolger op de Kamerlijst in Antwerpen op 26 mei.

In de gemeenteraad van Antwerpen zou ze opgevolgd worden door Tatiana Scheck. Zij was een tijdlang in beeld om de derde schepen voor de sp.a te worden, een post die een tijd niet ingevuld werd door interne strijd over een coalitie met de N-VA van Bart De Wever. Uiteindelijk ging de schepenpost naar Karim Bachar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud