Zelfs Franse staat neemt 'Belgische route'

©ISOPIX

Franse staatsbedrijven omzeilen de eigen fiscus door hun holdings en financieringsvennootschappen in België te vestigen. Dat blijkt uit onderzoek van De Tijd naar de Belgische belastingroute.

Het frappantste voorbeeld is het energiebedrijf Electricité de France, dat voor 84 procent in handen is van de Franse overheid. In 2007, vlak na de invoering van de notionele intrestaftrek, richtte EDF in Brussel een financieringsvennootschap op waarin op dit moment 7,6 miljard euro eigen vermogen zit. Er werken vijf mensen. France Télécom, eveneens deels in handen van de Franse staat, organiseert de buitenlandse investeringen niet vanuit Parijs, maar vanuit Brussel.

De Franse privéwereld vindt eveneens de weg naar België. Van de veertig beursgenoteerde topbedrijven uit de CAC40 organiseert de kleine helft zijn investeringen of financiering via België. Het gaat onder meer om voedingsgroep Danone, olieproducent Total, bouwgroep Lafarge en warenhuisketen Carrefour. Ook andere grote namen als Remy Cointreau en Yves Rocher vinden de Belgische weg.

Het gaat om stevige bedragen. Vorig jaar verschoven Franse bedrijven en ondernemers voor 12 miljard euro kapitaal van hun land naar Belgische vennootschappen. Het informatiebedrijf data.be berekende dat op vraag van De Tijd. U vindt de cijfers in ons dossier

Het gros van dat bedrag, een kleine tien miljard euro, staat op rekening van de groep van Bernard Arnault en de farmagroep Sanofi. De overige twee miljard euro zijn verspreid over een 130-tal transacties, die vooral via Brusselse bedrijven gebeuren. Vooral in Ukkel lijkt er een toevloed te zijn van rijke Fransen. Eén op negen inwoners heeft er de Franse nationaliteit.

Naast de Franse staat, de rijkste Fransman, de helft van de CAC40 en kleine ondernemers rolt er nog een andere Franse golf over ons land. Fiscaal advocaat Thierry Afschrift zegt hij de jongste maanden opvallend veel Fransen over de vloer krijgt die hun erfenis willen regelen via een Belgische stichting. Volgens hem gaat het om een duidelijk effect van de berichtgeving rond Bernard Arnault, de eigenaar van LVMH.

Alles over de Belgische Belastingroute op www.tijd.be/belastingroute

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud