Zelfstandigen krijgen vaderschapsverlof

Federaal minister van Zelfstandigen Denis Ducarme ©BELGA

Zelfstandigen die vader worden, kunnen op termijn ook genieten van vaderschapsverlof. Dat kondigt federaal minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) aan.

Werknemers hebben nu recht op tien dagen betaald vaderschapsverlof. Die kunnen ze opnemen tot vier maanden na de geboorte van hun kind. Zelfstandigen hebben daar geen recht op. Ducarme wil daar nog deze regeerperiode (voor mei 2019) verandering in brengen. ‘Vaders die hun activiteit volledig of gedeeltelijk onderbreken voor de geboorte van hun kind, moeten kunnen genieten van betaald verlof’, luidt het in zijn beleidsnota.

Vaders die hun activiteit volledig of gedeeltelijk onderbreken voor de geboorte van hun kind, moeten betaald verlof krijgen.
Denis ducarme
Minister van Zelfstandigen

Over de duur van het vaderschapsverlof laat Ducarme zich niet uit. De kans is evenwel klein dat zelfstandigen minder dagen vaderschapsverlof krijgen dan werknemers. Zeker is dat de zelfstandigen hun verlofdagen kunnen spreiden in de tijd, benadrukt hij. Het geld komt van de socialezekerheidsdienst voor de zelfstandigen.

CD&V-Kamerlid Griet Smaers juicht de aankondiging toe. Zij diende vorig jaar een wetsvoorstel in om zelfstandigen vaderschapsverlof te gunnen ‘om de combinatie van een eigen zaak met het vaderschap aan te moedigen’. Ze hoopt dat Ducarme inspiratie haalt uit haar voorstel.

Dat geeft zelfstandige vaders de kans tien dagen betaald vaderschapsverlof tot vier maanden na de geboorte van hun kind gespreid op te nemen. Ze zouden 79 euro per dag krijgen, zoals moeders tijdens hun moederschapsrust. Zelfstandigen die geen beroep willen doen op het vaderschapsverlof, bijvoorbeeld omdat ze hun zaak niet zo lang kunnen sluiten, kunnen in het CD&V-voorstel 15 gratis dienstencheques aanvragen. Volgens Smaers is de budgettaire kostprijs van het initiatief beperkt. ‘Het gaat om maximaal 11,7 miljoen euro.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect